Hoppa till huvudinnehållet

Vindkraft eller levande landsbygd?

Publicerad:
Fred Olsen, en av Norges rikaste familjer, planerar bygga 57 stora vindkraftverk, 270 meter höga, på Röknölen, Nordvärmlands sista utpost och utmark, skriver Johnny Steen med flera.
Fred Olsen, en av Norges rikaste familjer, planerar bygga 57 stora vindkraftverk, 270 meter höga, på Röknölen, Nordvärmlands sista utpost och utmark, skriver Johnny Steen med flera. Foto: Jan-Erik Hermansson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Är det vettigt att låta det globala kortsiktiga kapitalet exploatera och förstöra stora naturvärden, skriver Johnny Steen med flera.

Den negativ befolkningsutveckling är Torsby kommuns ödesfråga. Och den viktigaste förutsättningen för att vända denna trend är en levande landsbygd med en attraktiv och tillgänglig natur för alla.

Naturupplevelsen är central för landsbygdens framtid. Det är själva gravitationspunkten. Norra Värmland erbjuder fantastiska naturupplevelser med de höga bergen, de stora skogarna, de glittrande vattnen, tystheten och fri sikt till horisonten flera mil bort.

För hundra år sedan var elektrifieringen Sveriges ödesfråga. Utan planerbar och driftsäker el – ingen ekonomisk utveckling. Den enda resurs som då fanns var kraften i älvarnas vatten och många människor fick betala ett högt pris när deras hem dränktes. Så skedde också i norra Värmland. I nästan varenda älv byggdes vattenkraftverk. Från Höljes med 130 MW i effekt till Kristinefors med 130 kW. I alla älvar fick naturvärden offras.

Men vattnet var med och bidrog till utveckling både lokalt och nationellt. Och kraftverken fungerar fortfarande 60 år senare. Inom Torsby kommun genereras varje år 70 000 kWh per innevånare från vattnet. Medan konsumtionen per capita i Sverige är 13 000 kWh per år. Torsby är en stor nettoexportör av grön el tack vare älvarna.

Så skriver du en debattartikel

Men nu har vindkraftsexploatörerna anlänt till norra Värmland. Ivrigt påhejade av riksdag, regering och särintressen. Vad är de ute efter? Vill de hjälpa Torsby kommun att locka hit folk? Svaret är nej. De vill exploatera och tjäna pengar på vildmarken. Inget annat.

Alla vindkraftsprojekt som har byggts eller skall byggas i Sverige mellan åren 2017-2022 ägs till 90 procent av utländskt kapital – kinesiska staten, tyska pensionsfonder, franska riskkapitalbolag, etc. Och strömmen ska till kontinenten där behovet är stort och elpriset högt.

Men hur skall elen från norra Värmland nå ner till Europa? Jo den svenska staten, med skattebetalarnas pengar, måste se till att de svenska elnäten har kapacitet att ta emot och transportera elen från vindkraftverken närhelst detta sker. Det vill säga när det blåser. Ingen skulle komma på idén att bygga ett vattenkraftverk som bara generera ström när det regnar.

Så nu kommer en central fråga; Fred Olsen, en av Norges rikaste familjer, planerar bygga 57 stora vindkraftverk, 270 meter höga, på Röknölen, Nordvärmlands sista utpost och utmark. Ett hem för kungsörnen och ett område fullt av utrotningshotade arter.

Ett cirka 4 500 hektar stort område som sträcker sig ner mot Höljes ska exploateras. Marken där tornen skall stå ägs av familjen Wallenberg. Varför vill de exploatera naturen? För att bevara den?

En berättigad fråga. Är det vettigt att låta det globala kortsiktiga kapitalet exploatera och förstöra stora naturvärden? Eller ska vi se lite längre än näsan räcker och försvara vildmarken och dess unika natur för människor i dag och för kommande generationer? Svaret borde vara enkelt.

Torsby kommun har nu en unik möjlighet. Att välja väg. Att bli en garanterat vindkraftsfri kommun och skydda de långsiktiga naturvärdena. Det vore en signal att skicka till omvärlden. Det vore att tänka hållbart. Och då skulle det bli attraktivt att flytta hit.

Torsbyborna har redan ställt om till grön el, för 60 år sedan när vi släppte till våra älvar. Då offrades stora naturvärden. Det ska vi inte göra en gång till. Snabba cash eller skyddad vildmark? Det är här konflikten står. Det är bara att välja på vilken sida man vill vara.

Johnny Steen

Joe Bengtsson

Leif Kihlgren

Leif Halvarsson

Artikeltaggar

DebattElHöljesJoe BengtssonNaturskyddRöknölenTorsby kommunVattenkraftVindkraft