Insändare: Störande ljud: ”Jag ber om ursäkt å mitt barns vägnar”

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten är förälder till ”en av de ungar som kommer med sin triangelmärkta ombyggda bil som innehåller mer högtalare än vad som fanns på dansbanorna förr”.
Foto: Kicki Nilsson/TT
Läser insändare på insändare från boende på Norrstrand som inte får sova på nätterna, och jag beklagar. Verkligen. För jag är en av dem, en av de föräldrar ni frågar efter. Förälder till en av de ungar som kommer med sin triangelmärkta ombyggda bil som innehåller mer högtalare än vad som fanns på dansbanorna förr.

Jag förstår er, och jo, jag pratar med mitt barn - visa hänsyn. Visa respekt. Även om jag skulle vilja tro att just mitt barn inte spelar högt så är jag inte naiv. Säkert har flera blivit störda både på Norrstrand och snörika kvällar på Färjestad. För det ber jag om ursäkt å mitt barns vägnar. Men vi fortsätter prata om hur människor har rätt att känna sig trygga i sina hem och ha möjlighet att sova på nätterna.

Jag får också en motfråga; var får vi vara då? När det senaste fixet är ordnat på bilen så skall den självklart visas upp. Det är flocken som gäller. Och flockar har en benägenhet att samlas kring vattenhål, eller som i det här fallet; nattöppna mackar. Hemma pratar vi även om att våga stå emot, att inte prova allt som finns tillgängligt runt Nobelplan, och att våga välja vilka man umgås med. Men faktum kvarstår, ungarna med sina bilar samlas gärna på Nobelplan, eftersom de upplever att det inte finns någon annan tillgänglig plats att samlas vid.

Tänk om det skulle finnas ett alternativ. Lek med tanken att Tingvallahallarnas cafeteria skulle vara nattöppen. Då funnes det plats för bilar, basdunket skulle inte störa så många (det är väl häktet som ligger närmast till hands men det borde vara utrustat med ganska solida fönster), enklare mat, värme och faciliteter för de som har behov. Icke bilburna skulle ändå ha möjlighet att vara med genom att ta bussen, cykel eller moppen. Nu tror jag inte det kommer hända, men jag tror inte heller på att försöka mota lejonen från vattnet så att säga. Bättre vore att flytta vattenhålet.

För ungar kommer fortsätta samlas, så som de gjorde förr runt torget, vid Claraviksgrillen, Timmys och längs Örsholmsrakan. När innerstaden är stängd finns det inte många platser kvar att samlas vid.

Jag som förälder kommer inte sluta prata med mitt barn eller kompisarna runt ikring om respekt för andra, att jag skulle bli besviken om det kom en bot för störande av ordningen, men jag kommer inte hindra mitt barn att umgås med sina vänner. Även om de möts på Nobelplan för de har inga för dem synliga alternativ.

En av föräldrarna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.