Hoppa till huvudinnehållet

Fritzon: EU måste göra mer mot våldet mot kvinnor

Publicerad:
Vi måste stötta och skydda de kvinnor och barn som utsätts för mäns våld. Men framför allt måste vi göra mer för att förhindra att våldet sker, skriver Heléne Fritzon.
Vi måste stötta och skydda de kvinnor och barn som utsätts för mäns våld. Men framför allt måste vi göra mer för att förhindra att våldet sker, skriver Heléne Fritzon. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag kämpar för att EU:s medlemsstater tydligare måste genomföra åtgärder för att få ett slut på våldet, skriver Heléne Fritzon.

Den pandemi vi befinner oss i har satt ljuset på många saker. Inte minst hur skört allting är när flera av samhällets pusselbitar tas bort för att kunna stoppa coronavirusets framfart. Samtidigt har ett av våra allvarligaste samhällsproblem blivit ännu mera påtagligt. Mäns våld mot kvinnor.

Låt mig vara väldigt tydlig från början: varje gång en man våldtar, misshandlar, trakasserar, förnedrar eller dödar en kvinna är en gång för mycket. Det är avskyvärt och fullkomligt oacceptabelt.

Det handlar i grund och botten om att våld i alla dess former – fysiskt, sexuellt, psykiskt, ekonomiskt eller nätvåld – alltid är en kränkning av de mänskliga rättigheterna och ett av de största hindren för jämställdhet. Det gäller globalt, på EU-nivå, i Sverige och i Värmland.

Världshälsoorganisationen (WHO) rapporterade tidigt under pandemin att samtal till hjälplinjer ökat i Europa med 60 procent. Enligt UN Women har samtalen till hjälplinjer ökat femfaldigt i vissa länder under pandemin. Vi måste stötta och skydda de kvinnor och barn som utsätts för mäns våld. Men framför allt måste vi göra mer för att förhindra att våldet sker.

Är det kvinnans fel att en man tar till fysiskt våld? Är det kvinnans fel att hon blir våldtagen? Är det kvinnans fel att jargongen på arbetsplatsen är sexistisk? Svaret är självfallet ett tydligt nej.

Om vi vill få stopp på detta allvarliga samhällsproblem, måste alla stå upp för kvinnors mänskliga rättigheter och gemensamt arbeta för jämställda samhällen. Mäns delaktighet och ansvarstagande för jämställdhet och för att få ett stopp på mäns våld mot kvinnor är kritiskt.

Regeringen har presenterat flera viktiga förslag för arbetet i Sverige. Jag arbetar för att EU också ska göra mer på detta område. Det är tufft – motståndet är i vissa grupperingar massivt. Det finns fortfarande länder som inte antagit Istanbulkonventionen, det första juridiskt bindande avtalet om våld mot kvinnor i Europa. Men det innebär bara att vi måste arbeta ännu hårdare.

Jag kämpar för att EU:s medlemsstater tydligare måste genomföra åtgärder för att få ett slut på våldet. Det är bra att Europaparlamentet har initierat en rapport med fokus på att se över möjligheten att göra könsrelaterat våld till ett EU-brott. EU-kommissionen kommer i sin tur att presentera ett förslag till att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Att förebygga våld mot kvinnor är avgörande för jämställda samhällen. Vi kommer att komma dit. EU har antagit en jämställdhetsstrategi och den arbetas nu in i nationella riktlinjer. För mig är det en självklarhet att koppla ihop den med EU:s gröna giv, eftersom jämställdhet och klimatfrågorna måste gå hand i hand, kvinnors andel på arbetsmarknaden måste ökas och vi måste bekämpa våldet mot kvinnor.

Är det något pandemin visat är det att vi på EU-nivå är starkare tillsammans. Låt oss nu även se till att jämställdhetsfrågorna och arbetet för att bekämpa mäns våld mot kvinnor blir prioriterade frågor som vi hanterar tillsammans.

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker (S)

Artikeltaggar

EUEU-kommissionenEuropaparlamentetHeléne FritzonJämställdhetKlimatMisshandelRegeringenSigneratTrakasserierUN WomenVåldVåld mot kvinnorVåldtäktWHO