Den totalitära impulsen

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Undantagsministern Lena Hallengren (S).
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Regeringen tänker be Folkhälsomyndigheten om att ta fram en plan för att öppna Sverige igen. Det är inte en dag för tidigt. Många andra länder har planer för hur de skall återöppna efter pandemin, men vi har hittills inte haft några sådana.

Det positiva beskedet förtas dock snabbt av att regeringen samtidigt ser behov av att vissa åtgärder och restriktioner finns kvar även i det som de kallar för ett "nytt normalläge". Socialminister Lena Hallengren (S) säger till TT: "Successivt har det kanske sjunkit in att vi inte bara kommer att gå tillbaka till det samhälle som vi hade innan på många sätt."

Det här är uppseendeväckande, rent av skandalöst. Här tänker sig regeringen alltså att även i en situation då vi fått bukt med coronaviruset och vaccinerat så mycket det går, så kommer det fortfarande att finnas inskränkningar i våra fri- och rättigheter. Socialdemokratin och vänstern har i och för sig alltid velat styra och ställa i människors liv, men hur stort kontrollbehov har de egentligen?

Om något så har den här pandemin visat på hur löst våra demokratiska fri- och rättigheter sitter också i västvärlden. Den totalitära impulsen finns inte bara i virusets ursprungsland Kina utan hos oss också. Åtgärder som aldrig skulle övervägas ens i krigstid blev på några veckor fullt acceptabla. Alla nedstängningar verkar sedan inte heller haft så mycket effekt.

Det paradoxala är att Sverige undgick de mest drakoniska åtgärderna, inte så mycket på grund av en medveten strategi från regeringen, utan på grund av dess redan tidigare uppvisande allmänna tafflighet. Men detta vill man nu ta igen med råge, när allt pekar på att pandemin, tack vare vaccineringarna, är på väg mot sitt slut. Det är rent oanständigt.

I vintras begåvades vi med en i all hast tillkommen så kallat tillfällig pandemilag, som ger regeringen stora befogenheter som påminner om undantagstillstånd. Den fick kritik, men seglade igenom med hjälp av en opposition som plötsligt också hittat sina totalitära impulser. Och i början av april kom beskedet, som drunknade i nyhetsflödet, att regeringen vill förlänga denna "tillfälliga" undantagslag till i början av nästa år.

Man börjar ana ett mönster. Regeringen strävar efter att öka kontrollen av samhället under pandemibekämpningens täckmantel – även efter pandemin. För det kan ju dyka upp nya pandemier eller nya mutationer. Men så kan vi inte leva, i ett sorts permanent undantagstillstånd med kringskurna fri- och rättigheter av pur rädsla för ett virus.

Att vi behöver höjd beredskap för nya smittor är en annan sak. Ett av vetenskapens stora framsteg under pandemin är de nya mRNA-vaccinen som inte bara biter mot dagens coronavirus utan också lätt kan modifieras för att möta nya mutationer. Då skall man inte yra om att behålla inskränkningar.

Partiledarna Nyamko Sabuni (L) och Annie Lööf (C) har tack och lov kritiserat regeringen, men var är protesterna från de andra?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.

REKOMMENDERAT FÖR DIG