Flest anmälda covid-19-tillbud kommer från skolvärlden.
Det visar uppgifter som NWT begärt ut från Arbetsmiljöverket.
– Jag är inte ett dugg förvånad, säger Pontus Larsson, som är ordförande för Lärarförbundet i Karlstad.
Mer än var tredje anmälan till Arbetsmiljöverket från Värmland med koppling till coronaviruset är från branschgruppen utbildning.
Totalt har Arbetsmiljöverket fått in 285 anmälningar från sektorn, nästan 100 fler än vad som inkommit från vård- och omsorg.
Pontus Larsson tycker det är bra att alla anmälningar görs.
– Det är bara att gå och titta hur det ser ut i skolorna. Det är jättetrångt och i de här miljöerna är det svårt att hålla distans. Det är något vi har uppmärksammat arbetsgivarna på, säger han.
Så har smittan spridits där du bor – Årjäng och Arvika värst drabbadeAtt branschgruppen sticker ut så som den gör är ett bevis på att lärare är en väldigt utsatt yrkesgrupp, menar han.
– Vissa känner sig slängda under en buss, eftersom skolorna ska hålla öppet så gott det går men sedan så är vi inte nog skyddade.
Pontus Larsson fortsätter:
– Nu håller vi på att få igenom visir i en större utsträckning, vilket vi har fått i Karlstad, men inte i alla kommuner än. Nu har vi ändå varit relativt skonade i Värmland, men se hur det har gått i Västernorrland till exempel. Det kan det gå väldigt snabbt.
Den regionen har blivit utpekad som en av de värst drabbade i hela Europa just nu, sett till antalet nya fall utifrån befolkningsmängden. Där har till exempel skolor i Örnsköldsvik fått stänga.
Ett av de mest uppmärksammade skolexemplen i Värmland var när smittspridningen skenade i Hagfors kommun. Över hundra fall kopplades till skolan Älvstrandens bildningscentrum, där också en lärare avled efter att ha smittats.
Här har smittspridningen blossat upp i Värmland – det tros ligga bakomPontus Larsson ser gärna att lärare prioriteras i vaccineringen.
– Man säger ju från regeringens håll att skolorna ska hållas öppna, att det är viktigt för våra barn och ungdomar. Då borde man ju prioritera så att de som arbetar där får bästa möjliga skydd, säger han.
”Känner sig oskyddad”
Maria Kjällström är skoldirektör i Karlstads kommun. Hon är heller inte särskilt förvånad över att utbildning sticker ut.
– Jämför man arbetsplatser så är till exempel grundskolan en av få som är fullt i gång, säger hon.
Förutom anmälningarna finns också en oro i lärarkåren.
Det visar en ny undersökning från Lärarnas riksförbund. Enligt den har åtta av tio lärare – av 1 000 tillfrågade – känt en rädsla inför att gå till jobbet på grund av för covid-19.
Maria Kjällström förstår att många lärare är oroliga.
– Vi har den senaste tiden sett att barn och ungdomar i en högre grad smittas, samtidigt som vi har en hög smittspridning i samhället. Jag tror att det bidrar till känslan att man känner sig oskyddad.
I kommunen har man anpassat sig efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer som uppdaterats under pandemins gång, menar skoldirektören.
Covidtrycket på länets sjukhus fortsätter minskaAlla arbetsmoment ses över och genomförs i första hand med avstånd eller utomhus. När det inte går används visir, nämner skoldirektören som några exempel på åtgärder.
Tidigare i april noterades en ökning av fall inom skolväsendet, vilket ledde till att man senare skärpte rekommendationerna, som NWT berättat om tidigare.
Enligt Maria Kjällström är anmälningarna till Arbetsmiljöverket bra material för att bedöma nya situationer:
– Dels har vi sett att en del anmälningar är onödiga som att någon, som sedan blivit sjuk, bara varit snabbt på skolan och inte utsatt någon för risk av smitta, dels granskar vi dem för att se var det finns en ökad risk för spridning och extra behov av skyddsutrustning.
Kommunen förordar i dag visir, och inte munskydd.
Får man använda munskydd om man vill?
– Ja, och så har det varit hela tiden. Det kan man använda sig av på eget initiativ om man är orolig eller rädd.
Men finns det något mer ni kan göra för lärarnas trygghet?
– Vi fortsätter att lyssna på rektorernas erfarenheter och att samverka med facken. Vi har extra löpande möten för att fånga upp nya infallsvinklar på hur arbetsmiljön kan förbättras och hur de åtgärder som genomförs för att minska smittan inte leder till nya arbetsmiljörisker, säger Maria Kjällström.
Corona: Sociala kontakterna ökar – många vet inte var de har smittatsSå många har skickats
Enligt Arbetsmiljöverket ska en arbetsgivare alltid att anmäla ifall en arbetstagare exponerats av coronaviruset.
Totalt har 797 anmälningar om tillbud med koppling till covid-19 skickats till Arbetsmiljöverket från Värmland.
Att utbildning står för flest är också något som syns i andra regioner i Sverige, samt i riket som helhet under 2021, skriver Aftonbladet.
Om anmälningarna
Överlägset flest anmälningar i Värmland är gjorda under 2021, och inte 2020. Det kan förklaras med att informationen om att man ska anmäla inte var lika tydlig förra året, som det är nu. Det förklarar Anders Ringqvist, som är sektionschef för myndighetens region mitt (där Värmland ingår)
Samtidigt är flera av årets anmälningar kan också vara gjorda retroaktivt för händelser som skedde 2020.
Siffrorna avser antalet anmälda tillbud som inneburit allvarlig fara för liv och hälsa kopplat till coronaviruset.
Covid-19 är klassat som en samhällsfarlig sjukdom och om en arbetstagare exponerats är arbetsgivaren skyldig att anmäla det.
Så undviker du att smitta andra
Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.
Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.
Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.
Läs mer:
Efter smitta, antikroppar och vaccin – Johanna, 31, fick covid-19 igenAvslöjar: Områden i Karlstad och Hammarö bland de värst drabbade i marsEfter smitta, antikroppar och vaccin – Johanna, 31, fick covid-19 igenLinda, 44, förlorade sin pappa i covid-19 – anmäler sjukhusetFöräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”Minns du hur det såg ut innan pandemin?178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lungaFembarnsmamman Elin, 37, fortfarande inte frisk – smittades i april