Hoppa till huvudinnehållet

Svävar på målet om folkmord

Publicerad:
Ann Linde kallar inte en spade för en spade.
Ann Linde kallar inte en spade för en spade. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Samtidigt som regeringen säger att den vill förbjuda förnekandet av Förintelsen så ägnar sig samma regering åt att i praktiken förneka ett annat folkmord – det på armenier och andra kristna grupper i Ottomanska riket i första världskrigets kölvatten. Det är hyckleri av sällan skådat slag.

Det var ingen mindre än utrikesminister Ann Linde (S) som på minnesdagen över folkmordet den 24 april på Twitter kallade det för "massövergreppen". Så rädd är hon och regeringen för att reta upp dagens Turkiet. Samma räddhågsenhet uppvisades inte av den amerikanske presidenten Joe Biden, som kallade det för vad det var – ett folkmord. Inom parentes var det inte första gången en amerikansk president gjorde det. Ronald Reagan gjorde det på sin tid, men ingen däremellan.

Att kalla de avsiktliga morden på drygt 1,5 miljoner armenier, assyrier, syrianer, pontiska greker och andra kristna grupper för "massövergrepp" är ett rent hån. Det hade faktiskt varit bättre om Linde hållit tyst. Att dessutom göra det under en tid då kristna alltjämt utsätts för förföljelser i Mellanöstern gör det än värre.

Den tidigare Reinfeldtregeringen, med Carl Bildt som utrikesminister, ville heller inte ta ordet folkmord i sin mun, även om en riksdagsmajoritet sade annorlunda. Då var Socialdemokraterna för att det skulle kallas folkmord, och kampanjade även för det i valet, förmodligen i akt och mening att vinna kristna väljare bland assyrier och syrianer i Sverige. Men väl i regeringsställning har man ändrat sig, ett i och för sig inte okänt handlingssätt då man som regering anser sig behöva ta vissa realpolitiska hänsyn.

Nu är det inte helt optimalt att regeringar skall slå fast olika historiska sanningar. Det görs bäst i den akademiska historieforskningen. Men det betyder ju inte att man skall avhålla sig från att säga som det är, eller som det var. Att folkmordet ägde rum är ett historiskt faktum och att säga så borde inte vara något problem, vare sig i ett tal eller i en tweet. Men få torde begära att regeringen upprättar en lista på ovedersägliga historiska fakta.

För övrigt har Bidenadministrationen också kallat behandlingen av muslimska uighurer i Kina för folkmord, något som förstås upprört kommunistregimen i Peking. Vad anser Turkiets auktoritäre ledare Erdogan om det? Uighurerna är trots allt ett turkiskt folkslag. Samtidigt så känner han ett visst frändskap med Kinadiktaturen.

Vi borde inte vara så överkänsliga å Turkiets vägnar. Det sköter de så bra själva. Vill de fjärma sig mer från väst så gör de det, oavsett om vi kallar folkmordet för folkmord. Nu kommer uppgifter om att Turkiet är på väg att bryta med Nato. Då kan de använda Bidens ordval som svepskäl, men faktum är att splittringen pågått sedan länge.

Ann Lindes förminskande ordval kanske ändå får det goda med sig att allmänheten får kunskap om ett annars tyvärr rätt okänt folkmord.

Artikeltaggar

Ann LindeCarl BildtFolkmordFörintelsenJoe BidenKinaLedareNatoRecep Tayyip ErdoganRegeringenRonald ReaganSocialdemokraternaTurkietTwitter