Hoppa till huvudinnehållet

Klart för upphandling av lasarettet: ”I praktiken en begravning”

Publicerad:
Förlossningen är redo för upphandling – men enligt oppositionen är det ett spel för galleriet. Foto: Anders Persson

Den politiska majoriteten anser att det är en upphandling av förlossningen. Den politiska oppositionen anser att det är en upphandling av en gravplats som väntats på att fyllas.

Enligt den politiska majoriteten i regionen finns en vilja i Region Örebro län om att det ska bedrivas förlossningsverksamhet i både Karlskoga och Örebro.

Nästan två år efter att förlossningen på Karlskoga lasarett stängde har nu hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län fattat beslut om hur man ska hantera en upphandling. Beslutet om att låta verksamheten upphandlades fattades i regionfullmäktige men sedan dess har det varit tyst kring ytterligare detaljer. Nu har dock nämnden tagit ärendet vidare.

– Förlossningsvården är en väldigt viktig del av den samlade kvinnosjukvården i länet. Det råder en bred politisk enighet om att förlossningsverksamheten i Karlskoga ska öppna igen. Bedömningen som gjorts är att den snabbaste vägen till återöppning går via en upphandling. I dag har vi tagit ännu ett steg i processen för att återigen ha förlossningsverksamhet i Karlskoga, säger Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Siktar på årsskiftet

Det var den 24 september i fjol som regionfullmäktige fattade beslut om att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att ta fram ett dokument för upphandlingen, och det är det dokument som nämnden i dag godkände.

– Oavsett vem som är utföraren vid förlossningsverksamheten i Karlskoga så är patientsäkerheten något av det viktigaste för oss hälso- och sjukvårdspolitiker. En process som tagit lite längre tid på grund av pandemin kan äntligen landa i något konkret, säger Behcet Barsom (KD), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Nämndens förhoppning är att upphandlingen ska kunna bidra till att en aktör ska finnas på plats för att kunna bedriva verksamheten från och med den 1 januari 2022, två och ett halvt år efter att den stängdes. I uppdraget, som löper över åtta år, ingår förlossningsvård av friska kvinnor från och med graviditetsvecka 37+0 till och med 41+0, och förväntat friska barn.

Uppdraget ska kunna utföras hela året, även under sommaren, och omfattar förlossningsvård och eftervård med omhändertagande i både öppenvård och slutenvård, dygnet runt årets alla dagar. Många andra partier har påpekat att fler delar behöver innefattas, men så blir inte fallet.

"Spel för galleriet"

Från oppositionens är det irriterat efter att upphandlingsunderlaget presenterats.

– Det här är i praktiken en upphandling av en begravning, inte en förlossning. Det regionen upphandlar är ett väldigt litet uppdrag så om man får någon som är intresserad kommer man få en väldigt hög prislapp på det, då det kommer bli orimligt dyrt. Man beställer i grunden en begravning, säger Ola Karlsson (M), och fortsätter:

– Misstanken har funnits länge och nu är det tydligt att detta hela tiden handlat om att maskera målet, att permanent stänga förlossningen. Vi har länge anat att detta är den väg som majoriteten vill gå.

Även Liberalernas regionråd, Willhelm Sundman, är inne på samma spår.

– Det är uppenbart att den här upphandlingen är ett spel för galleriet. Hade Socialdemokraterna menat allvar hade upphandlingen varit mer omfattande, eller rättare sagt realistisk. Risken nu är att ingen aktör lämnar något anbud eller att de anbud som kommer in blir alldeles för kostsamma.

Karlsson igen:

– Jag uppfattar det nu som att det med dagens majoritet är kört för förlossningen. Det krävs ett maktskifte i regionen för att få en förändring och risken är att det hunnit gå för lång tid för att kunna återuppväcka liket igen.

Läs tidigare artiklar i ämnet:

Artikeltaggar

BB-fråganBehcet BarsomKarin SundinKarlskogaKarlskoga lasarettPolitikRegion Örebro län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.