Gör skatten mer synlig

Debatt
PUBLICERAD:
Generellt sett underskattar en stor del av svenska folket hur mycket vi betalar i skatt, skriver Maud Spencer.
Foto: Johan Nilsson/TT
Men här finns också en direkt skatt i form av den allmänna löneavgiften som går direkt ner i statskassan, skriver Maud Spencer.

Det är nog få som inte förändrat sättet att leva under rådande restriktioner. Vi är många som längtar efter att få resa och att umgås med vänner igen under normala förhållanden. Tänk att få gå på den där konserten eller att åka till favoritsemesterorten tillsammans, det vore något!

Vad som nog skulle förvåna de flesta är om resan eller konserten helt plötsligt kostade en tredjedel mer när den väl ska betalas än när beställningen skedde. Ändå är det i princip så delar av skattesystemet fungerar.

Generellt sett underskattar en stor del av svenska folket hur mycket vi betalar i skatt. Det finns även fall där skatterna är direkt dolda. Ett tydligt exempel är arbetsgivaravgiften, vilket också är den skatt som ökat mest under de senaste decennierna. Detta är en samling skatter som alla betalar på sina löner, men aldrig ser. Här ingår avsättningar till pensioner och andra socialförsäkringssystem.

Men här finns också en direkt skatt i form av den allmänna löneavgiften som går direkt ner i statskassan. Vi avstår alltså en viss summa som annars kunde ha gått till lönehöjningar eller investeringar. Det gäller stora som små företag oavsett bransch. Pengarna betalas direkt till staten av arbetsgivaren och du som anställd ser den aldrig. 2021 uppgår arbetsgivaravgifterna till 31,42 procent och mer än en tredjedel utgörs av den allmänna löneavgiften (11,62 procent). Det är alltså inga småpengar det rör sig om!

Vad kan man dra för slutsats av detta? Jo, det är viktigt att alla håller sig uppdaterade om vilka skatter vi betalar och hur de används. Du kan till exempel be att få arbetsgivaravgiften utskriven på nästa lönebesked. Det går enkelt och utan extra kostnad i de flesta lönesystem.

Transparens och öppenhet är viktigt oavsett om man handlar resor och konsertbiljetter eller betalar skatt. Oavsett hur hög skatterna är så är det viktigt att vi är medvetna om dem och att politikerna spenderar våra pengar på rätt saker.

Maud Spencer

Vd, Svalson AB, Öjebyn

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.