Hoppa till huvudinnehållet

Förvirring kring nya direktiven: ”Tror många är tagna på sängen”

Publicerad:
Frågan är om cuper omfattas av lättnaderna för barn och ungdomar. Svennis cup är i farozonen även i år. Foto: Peter Nilsson

Beskedet om att barn och ungdomar tillåts att tävla igen tas emot med glädje och förvirring.

– Jag tror många är tagna på sängen, säger Värmlands distriktsidrottschef Thomas Sundenhammar.

Folkhälsomyndigheten (FHM) meddelar att de som är födda 2002 eller senare nu får spela matcher och tävla utomhus.

– Det är positivt, säger Anders Pewe, fotbollssektionens ordförande i Torsby IF, som har stor ungdomsverksamhet med cirka 200 spelare.

Han är inte förvånad.

– Det var så i fjol också att ungdomarna fick börja före.

Thomas Sundenhammar var dock inte beredd.

– Det var ett glädjande men något överraskande besked. Jag trodde inte det skulle komma så fort med tanke på hur smittläget varit i de flesta regioner, utan att vi skulle få vänta till den 16 maj när nuvarande restriktionerna går ut.

Värmlandsidrottens chef Thomas Sundenhammar försöker bringa klarhet i nya beskedet om lättnader för barn- och ungdomsidrotten.
Värmlandsidrottens chef Thomas Sundenhammar försöker bringa klarhet i nya beskedet om lättnader för barn- och ungdomsidrotten. Foto: Helena Karlsson

Formuleringarna matcher och tävlingar ska genomföras lokalt, eller med begränsat resande. Lag får spela max en match per vecka och den begränsningen gäller även tävlingar i individuella idrotter skapar många frågor.

– Telefonen går varm. Jag har haft x antal samtal. Både lokalförbund och föreningar hör av sig. Oftast är det för att man vill göra rätt.

Synd att det inte kommer tydliga direktiv direkt?

– Ja, men myndighetsskrivningar är ofta så att de lämnar en del att tolka. Så har det varit hela året. Det kommer förklaringar, även om jag förstår att man vill ha klara besked direkt.

Värmlands idrottsförbund (RF Sisu-Värmland) försöker med hjälp av RF bringa klarhet, men hade på onsdagskvällen ännu inte lyckats fullt ut.

– Vad innebär begränsat resande? Ska man bara spela inom kommunen eller kan man åka till angränsande län? Kan man använda omklädningsrum och såna saker?, funderar Sundenhammar

Går det att dra igång seriespel?

– Inte som jag har tolkat det utifrån det här, utan det är enstaka matcher i lokalområdet. Hur stort är det lokalområdet? Det är det man behöver definiera. Ganska tidigt blir det utanför distrikts- och regiongränserna i vissa idrotter.

Anders Pewe drar helt andra slutsatser av skrivelsen och tror det är fritt fram för seriespel.

– Ja, det tror jag. De yngre lagen åker i regel med föräldrarna. De lite äldre har vi minibussar till. Kanske blir fem-sex i en minibuss. Och några åker bil. Jag tror det går att lösa det så.

Skulle begränsningen innebära inom kommunens gränser skapar det problem.

– Det är bara Karlstad som har flera föreningar och skulle kunna spela väldigt lokalt. Degerfors har till exempel bara ett P05-lag och måste komma utanför kommunen för att hitta motstånd.

Anders Pewe har tidigare tränat bland annat KBK. Nu är han fotbollssektionens ordförande i Torsby IF.
Anders Pewe har tidigare tränat bland annat KBK. Nu är han fotbollssektionens ordförande i Torsby IF. Foto: Arkiv

Om det lättnaderna möjliggör cuper är också oklart.

Torsby IF har stora ungdomsturneringen Svennis cup första helgen i augusti. I fjol blev den stoppad.

– Vi är optimister, men ser att risken finns att det blir inställt i år också, säger Anders Pewe.

Tills ett sånt beslut eventuellt tas kör föreningen på . Anmälan är öppen.

– Om vi ställer in får de tillbaka pengarna. Det ska inte vara någon risk att anmäla sig. En del av dem som anmälde sig i fjol står kvar till i år, säger Anders Pewe.

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenSportThomas SundenhammarTorsby IF

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.