Fisken flyttar från Sundstatjärn

Publicerad:
Patrick Hernvall och Felix van der Meijs med förmiddagens fångst. Foto: Helena Karlsson

Mörtarna, sutarna och de små abborrarna får inte längre bo kvar i Sundstatjärn utan flyttas till Klarälven. Reduktionsfisket görs i syfte att förbättra vattnets kvalitet och minska algblomningen.

För tredje gången utförs reduktionsfiske i Sundstatjärn för att uppnå ett långsiktigt självreglerande fisksamhälle. Det är AquaBiota som ansvarar för reduktionsfisket på uppdrag av Karlstads kommun och i samarbete med Nedre Klarälvens fiskevårdsområdesförening.

Martin Andersson-Li, uppdragsledare på AquaBiota, hoppades under förmiddagen på mycket fisk.

Martin Andersson-Li hoppades på mycket fisk men det blev främst lera och sediment.
Martin Andersson-Li hoppades på mycket fisk men det blev främst lera och sediment. Foto: Helena Karlsson

– Vi vill reducera vitfisken för att reducera algblomningen. Fiskar som sutare och små abborrar äter upp dem plankton som äter alger och dessutom jagar de insekter på botten vilket rör upp fosfor. Vi hoppas att det blir mycket fisk, men vi får se.

Han förklarar det som en loop som de hoppas kunna bryta för att förbättra vattnets kvalitet:

– Det är lite krångligt men i korta drag kan man säga att om det är lite syre i vattnet frigörs fosfor vilket leder till mer alger. Är det mycket alger förbrukas syret vilket leder till att det frigörs mer fosfor och så vidare. Får vi bort fiskarna som rör upp botten frigörs inte lika mycket fosfor och algblomningen kan då minska.

Fisken tas upp med en så kallad landvad.
Fisken tas upp med en så kallad landvad. Foto: Helena Karlsson

Ett och ett halvt ton

Under det första reduktionsfisket 2017 flyttades över ett och ett halvt ton fisk från Sundstatjärn och 2019 drogs det också upp stora mängder.

I ett pressmeddelande berättar kommunekolog Catharina Knutsson att tjärn under förra sommaren i stort sett var fri från algblomning vilket de hoppas är en reaktion på fisket.

Bottennapp

Förmiddagens fångst var dock torftig och kom inte i närheten av de tidigare årens resultat. De stora näten såg tunga ut när de drogs upp med rep från land men hade främst fått med sig lera och sediment. Ett par gäddor fastnade men släpptes tillbaka.

Gäddorna fick bo kvar.
Gäddorna fick bo kvar. Foto: Helena Karlsson

– Det kan bero på att vi är sent ute. När vattnet är kallt simmar fiskarna tätt ihop vilket gör dem lättare att fånga. Allt eftersom vattnet blir varmare sprider de ut sig vilket försvårar fiske med nät. Men det kan också vara ett tecken på att tidigare års reduktionsfiske har gett ett gott resultat, säger Viktor Birgersson från AquaBiota.

Viktor Birgersson och Mathilda Karlsson kämpade med det tunga nätet.
Viktor Birgersson och Mathilda Karlsson kämpade med det tunga nätet. Foto: Helena Karlsson

Skeptisk till metoden

Per Stjernlöf från Nedre Klarälvens fiskevårdsområdesförening tror inte att reduktionsfiske är det som kommer att förbättra vattnet i år.

– Människans påverkan på vattnet är större än naturens. Vi har flyttat så mycket fisk tidigare år att det inte är mycket kvar nu, säger han.

Artikeltaggar

AlgblomningBadplatserCatharina KnutssonDjur och naturFiskFiskeKarlstads kommunSundstatjärnVatten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare