Hoppa till huvudinnehållet

Bilklubben: ”Drabbar alla som tycker om att köra bil”

Publicerad:

Bilklubben Night Rebels känner de att ofrivilligt buntas ihop med buset på stan, och därför får onödig kritik.

Samtidigt har de förståelse för ungdomarnas intresse.

– Det måste gå att möta dem och att inte trycka ner dem, säger Anna Zetterström.

Anna Zetterström och Putte Torp från bilklubben Night rebels i Säffle.
Anna Zetterström och Putte Torp från bilklubben Night rebels i Säffle. Foto: Alexander Lindhe

Det är riktigt sommarvarmt mot den faluröda väggen på Night rebels klubblokal strax utanför Säffle.

Anna Zetterström slår sig ner i en mörkgrön plaststol på verandan.

Putte Torp sitter på motorhuven på sin Impala.

De har följt debatten om oväsendet i centrum, och klubben tar tydligt avstånd från all sorts inblandning.

– Men vi känner att vi får åka med på det tåget ändå. Vi har också fått höra att ”jaha, nu blir det oväsen” när vi kommer åkande, så det här drabbar alla oss som tycker om att köra bil, säger Putte.

Bilintresset det centrala

Night rebels känner att en del av konflikten mellan de boende och de som åker runt och spelar musik har drabbat även dem - även om de inte är en del av den.

Föreningen är främst en klubb för de som gillar jänkare - gamla amerikanare - men alla med ett intresse för bilar är välkomna.

– Det vi tycker är viktigt här är att skilja på bilintresse och billjudsintresse, säger Anna.

För det är just bilintresset som är den gemensamma nämnaren och i Night rebels finns allt från så kallade råttsoffor till helrenoverade vrålåk och veteranbilar.

– Intresset för billjud kan såklart ingå i intresset för bilar, men för Night rebels är det bilen som är det viktiga och inte stereoanläggningen.

"Det är inte de som åker jänk som spelar högst musik, men vi har fått åka med på det tåget vare sig vi velat eller inte”, säger Anna Zetterström.
"Det är inte de som åker jänk som spelar högst musik, men vi har fått åka med på det tåget vare sig vi velat eller inte”, säger Anna Zetterström. Foto: Alexander Lindhe

”Gäller att kunna mötas”

Samtidigt som Night rebels som förening tar avstånd från oväsendet kan Anna och Putte på sätt och vis förstå ungdomarna.

– Vi har också varit unga, och gått igenom den frigörningsprocess som många av dem går igenom nu, där de står med ena foten i vuxenlivet. Det handlar ofta om att synas och höras, säger Anna och fortsätter:

– Och det gäller att kunna möta dem i den processen och inte trycka ner dem när de går igenom samma sak som vi har gjort en gång i tiden.

Och Putte håller med.

– Det måste gå att ha en bra dialog med dem.

Lika värde

Anna menar också att det är viktigt att även de som har ett bilintresse får någonstans att vara - precis som de som är intresserade av att spela fotboll eller hockey har fått.

– Där är kommunen med och lägger pengar på ungarnas intresse så då borde även de som är intresserade av bilar kunna få någonstans att vara. Alla intressen borde vara likvärdiga.

Och att de håller till i centrum tycker hon inte heller är särskilt konstigt.

– En del av grejen är att vara ute på stan för det är dit alla kan ta sig och det är där de träffar både sina vänner och de som kanske kommer hit från andra städer. Det blir en samlingspunkt.

– Vi är kanske inga ungdomar själva längre, men vi har varit det och vi kan förstå dem även om vi inte ställer oss bakom det de gör.

Föreningen arbetar för inkludering, och Anna och Putte påpekar flera gånger att raggarkulturen kanske kan verka främmande men att de gärna pratar och svarar på frågor.
Föreningen arbetar för inkludering, och Anna och Putte påpekar flera gånger att raggarkulturen kanske kan verka främmande men att de gärna pratar och svarar på frågor. Foto: Alexander Lindhe

”Skulle gynna alla”

Night rebels tycker att ett möte mellan polisen, kommunen och ungdomarna är en bra idé.

– Vi skulle gärna vara med på ett sådant möte, om det finns möjlighet, säger Putte.

– Det skulle nog gynna alla om debatten inte var så hätsk som den varit hittills, och om det går att hitta en lösning som även ungdomarna kan gå med på. Vi har ju tomma industrilokaler, så kanske finns det en lösning ganska nära fast vi inte sett den än, säger Anna.

Är ungdomarna välkomna till Night rebels?

– De är absolut välkomna, bara de sköter sig.

Hos Night rebels är det främst jänkare som gäller, men det är bilintresset som är det viktigaste.
Hos Night rebels är det främst jänkare som gäller, men det är bilintresset som är det viktigaste. Foto: Alexander Lindhe

Artikeltaggar

Bilburen ungdomCruisingDen bilburna ungdomen i SäffleNight RebelsRaggareSäffleSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.