Ambjörby skola såld efter timslång debatt i fullmäktige

Publicerad:
Ambjörby skola är såld efter lång debatt i kommunfullmäktige. Foto: Aron Eriksson

Nu är gamla Ambjörby skola såld för 300 000 kronor. Men det blev en närmare timslång debatt, där även köparen från Stockholm fick chansen att berätta om sina planer.

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige var att gamla Ambjörby skola säljs till Kalle Karlsson Enterprise AB för 300 000 kronor och att finansiering för bland annat VA-arbete, servitutsavtal och mäklararvode tas från köpeskillingen.

Planerna är att bygga 10 - 12 lägenheter för uthyrning inom besöksnäringen.

Bengt Berg (V) tyckte på fullmäktige att köpeskillingen var ”väldigt låg” och att netto skulle bli 150 000 kvar till Torsby kommun.

– Det är verkligen inte så mycket. Vilket ansvar känner ni när en fastighet ska avyttras? Jag ser här en byggnad i någorlunda skick som en resurs för hela bygden, sade Bengt Berg.

Ambjörby gamla skola kan bli vandrarhem – har fått köpare

– Det här är en lokal som har stått tom väldigt länge och vi skulle önska att vi fick mycket mera pengar. Om någon på orten hade velat köpa den har det varit möjligt en tid. Vi har förhandlat med en köpare som inte kom till beslut, säger Peter Jonsson (S).

– Det är nedlagt ett ganska gediget arbete på Ambjörby skola. Det fanns ett gäng som var intresserade av att försöka satsa på någonting. Men de sa till slut att ”vi får ge upp”, sade Ann-Katrin Järåsen (S).

Ann-Katrin Uppvall (L) begärde ordet:

– Vi förfasar oss väldigt över att det är en låg köpeskilling. Men det är ingen som pratar om vad det kostar att ha ett tomt hus år efter år.

– Jag är mycket skeptisk till den här försäljningen. Vi spottar iväg den ena skolan efter den andra, sade Gunilla Boquist (V).

Roger Larsson (KD) yrkade först på återremiss, men ändrade sig efter att fullmäktige ajournerat sig:

– Jag håller kvar mitt yrkande om att om det blir försäljning då ska enbart mäklararvodet dras från köpeskillingen. I övrigt att vi gör en votering.

Claes Widell (C) begärde ordet:

– Det är helt otroligt. Här har en skola stått tom i fyra - fem år. Sedan kommer en kille och ser möjligheter. Det kommer att bli arbetstillfällen. Hur kan man över huvud taget ifrågasätta det hela? Det är brist på framtidstro.

Efter votering beslutade kommunfullmäktige att sälja skolan för 300 000 kronor med 22 röster för bifall, 2 röster för avslag och 7 avstår.

Artikeltaggar

AmbjörbyAnn-Katrin JäråsenAnn-Katrin UppvallBengt BergClaes WidellGunilla BoquistKommunfullmäktigePeter JonssonPolitikRoger LarssonTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare