Hoppa till huvudinnehållet

Knivrånades av yngre män: "Brottet innehåller feghet och brist på medkänsla"

Publicerad:

Två yngre män från Karlskoga lurade ut målsägande till en enslig grusväg i Kyrksten och där knivrånade de honom på hans bil och mobiltelefon. Nu har de fått sina straff.

Målsägande som är i 20-årsåldern brukade köra folk mot betalning. Den aktuella dagen, den 14 oktober 2020, blev han kontaktad på Snapchat av en man i 18-årsåldern som han ytligt kände. Mannen ville bli körd till Kyrksten. Målsägande hämtade upp mannen på Ekeby och där steg en för målsägande okänd person in i bilen, en man i samma ålder.

Kniv mot halsen

Vid Kyrksten beordrades mannen att köra in på en grusväg och där blev målsägande tillsagd att stoppa. Då såg han att mannen i baksätet hade maskerat sig. De båda männen tvingade ut målsägande och en av männen satt en kniv mot strupen på målsägande och tvingade av honom bilnycklarna och mobiltelefonen. Därefter stal de bilen och försvann från platsen.

Dagen efter greps männen och de fick lämna blodprov. En av männen hade ecstasy i blodet.

Nekar till brott

Den ena mannen nekar till allt. Den andre erkänner att han suttit i den aktuelle bilen, men nekar till brott. Han har ingen aning hur han kunnat få i sig ecstasy.

Men det finns flera försvårande omständigheter som männen har svårt att prata bort. Både männens DNA påträffades i bilen. I den ena mannas mobil påträffades sökhistorik på registreringsnumret till målsägandes bil. Han skyller på att en vän, som han inte vill namnge, lånat mobilen och gjort sökningarna. En av männen sa i förhör att han åkt hem till sin flickvän samma kväll som rånet skett och bytt kläder för att han var så svettig, en berättelse han ändrade under rättegången.

Vill inte säga namn

En av männen säger att han umgåtts med vänner under den aktuella kvällen, men han vill inte namnge vännerna. Mannen kan inte svara på varför han swishat 150 kronor till målsägande samma kväll.

Tingsrätten skriver att de båda männen lämnat torftiga och detaljfattiga berättelser, som på inget sätt minskar värdet av den bevisning som åklagaren lagt fram.

Utom rimlig tvivel

Tingsrätten finner vid den sammanfattande bedömning att det är ställt utom rimligt tvivel att det är de båda männen som har gjort sig skyldiga till det som de har åtalats för.

Tingsrätten skriver i domen att brottsligheten innehåller inslag av feghet och en stor brist på mänsklig medkänsla.

Därför ska de båda männen dömas för rån och tillgrepp av fortskaffningsmedel, som är att bedöma som grovt brott. Den ena ska även dömas för ringas narkotikabrott.

Mannen som körde bilen efter rånet ska även dömas för olovlig körning.

Ungdomsvård

De båda männen döms till ungdomsvård. Tingsrätten skriver att männen vid tillfället var under 18 år och har därför rätt till en reducering av straffvärdet, den så kallade ungdomsrabatten. Dessutom är de båda männen ostraffade sedan tidigare.

Straffvärdet för det de gjort skulle annars ha hamnat på fängelse i sju månader.

De både männen ska även tillsammans betala 16 300 kronor i skadestånd till målsägande.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrovt tillgrepp av fortskaffningsmedelKarlskogaKyrkstenOlovlig körningRånSnapchat

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.