Hoppa till huvudinnehållet

FBK-keeperns utmaning – tar upp kampen med norske stjärnan

Publicerad:
Jesper Eliasson fick träna med laget under försäsongen i fjol, i år ska han ta upp kampen om förstaspaden med Henrik Haukeland.
Jesper Eliasson fick träna med laget under försäsongen i fjol, i år ska han ta upp kampen om förstaspaden med Henrik Haukeland. Foto: PELLE BÖRJESSON

Jesper Eliasson värvades in till FBK i fjol med planen att skicka den forne JVM-målvakten på lån till allsvenskan. Något sådant blev inte av, istället spenderades säsongen i Österrike.

För NWT berättar 21-åringen om lånesituationen, framtiden och säsongen som var:

– Den var rolig, kul att flytta till ett nytt land med ny hockeykultur. Allt runt omkring har varit väldigt givande för mig som person.

Det skulle bli ett utlåningsår till ett allsvenskt Karlskrona men efter att Blekingeklubbens katastrofala ekonomi tvingat dem till en degradering fick Jesper Eliasson se sig om efter en annan klubb.

En situation som nog hade gett de flesta ett visst panikpåslag, Eliasson tog det däremot med ett klädsamt målvaktslugn.

– Det är klart man vill ha ett lag att spela i, men någon panik skulle jag inte säga att jag hade. Jag, Haukeland och Holm hade bra tävling oss emellan när jag var och tränade med Färjestad i början av säsongen. Även fast det var uttalat att jag inte skulle spela kändes det som att jag var i hälarna på dem.

Klubbadressen blev till slut Red Bull-ägda EC Salzburg i österrikiska högstaligan.

Liknade allsvenskan

Salzburg slutade femma i ligan och fick respass i semifinalen. Eliasson vaktade buren under 17 tillfällen, 13 i ligan och fyra i slutspelet.

– Det var riktigt kul hockey, lite mer offensivt där än hemma. För egen del tycker jag att det har gått bra när jag har fått spela, säger Eliasson, som i både slutspelet och grundserien hade en räddningsprocent på 91,6.

Var spelet inte lika uppstyrt som i SHL?

– Det var ganska likt allsvenskan, inte så mycket struktur i defensiven. Det var väldigt många farliga chanser och skott i nästan varje match. Det var kul att spela och väldigt utvecklande.

Han utvecklar:

– Vi har jobbat på det mesta. Jag har haft väldigt mycket tid på isen med målvaktstränaren. Mestadels har det varit fokus på rotationer i målet med förflyttningar, timing i skottet och följa pucken mer. Väldigt mycket detaljer.

Hur mycket kontakt har du haft med Färjestad under året?

– Det har varit en del med ”Masken” (Maciej Szwoch). Han och målvaktstränaren i Salzburg har nog bollat rätt mycket, ”Masken” såg att jag hade områden som jag var tvungen att utveckla så de hade bra koll tillsammans.

Jesper Eliasson och FBK:s målvaktstränare Maciej Szwoch hade tät kontakt under vintern i Österrike.
Jesper Eliasson och FBK:s målvaktstränare Maciej Szwoch hade tät kontakt under vintern i Österrike. Foto: Peter Bäcker

Har koll på ”nya” laget

Nästa säsong är det tänkt att Eliasson och Henrik Haukeland ska bilda målvaktspar i FBK.

– Det ska bli riktigt skoj att få kliva upp på SHL-nivå igen. Jag är taggad, man vill ju spela så många matcher som möjligt. Det ska bli jäkligt kul, säger Eliasson, som redan scoutat det ”nya” laget:

– Jag har kollat på så många matcher jag kunnat. Det har inte funnits så mycket att göra där nere, nästan allt har varit stängt med restriktionerna. Det blev mycket hockey på tv:n.

Just nu befinner sig Jesper sedan några veckor tillbaka i småländska Eksjö. Coronarestriktionerna har gjort det svårt att resa till och från Österrike, att återse familjen och polarna igen stod högt på dagordningen.

– Man har ju inte träffat dem på hela säsongen, det har varit kul att hänga med dem. Det har varit skönt att komma hem lite.

Hur upplevde du säsongen där nere?

– Den var rolig, kul att flytta till ett nytt land med ny hockeykultur. Allt runt omkring har varit väldigt givande för mig som person.

Till Karlstad återvänder han när sommarfysen inleds, tills dess väntar en ”hemester”.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJesper Eliasson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.