Hoppa till huvudinnehållet

Klubbat i fullmäktige: Naturgräs på Stora Valla

Publicerad:
Fullmäktige röstade för naturgräs som beläggning på Stora Vallas A-plan.
Fullmäktige röstade för naturgräs som beläggning på Stora Vallas A-plan. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Naturgräs. Det var vad fullmäktige i Degerfors röstade för som ny planbeläggning på Stora Valla.

Kim Bäckström (V) var först ut i talarstolen när det skulle avgöras vilken planbeläggning A-planen på Stora Valla ska beläggas med och han yrkade på naturgräs.

Även Liberalerna var för naturgräs. Lars-Gunnar Hedenquist (L) sa att han tidigare varit inne på konstgräs, men nu förordade naturgräs av fler anledningar, bland annat miljön, men han tyckte att man inte ska ha så bråttom utan påbörja arbetet i höst och gräva ur planen rejält innan man lägger ny naturgräsmatta.

– Som det rödvita laget kan springa ut på och ta sig an en ny allsvensk säsong, sa Hedenquist.

Även Socialdemokraterna ställde sig bakom Kim Bäckströms yrkande, att i välja naturgräs.

Lyssna på DIF

– Sett ur ett miljöperspektiv är naturgräs det mest logiska alternativet, sa Jan Johansson (KD) men han ville ändå, med tanke på kommunens ekonomi, avslå hela förslaget oavsett om man ser det som en kostnad eller investering.

– För mig väger det extremt tung att Degerfors IF och dess tränare, säger att "jag vill spela på naturgräs", sa Peter Pedersen (V) och nämnde hur de haft ganska långa dragningar om det i tidigare möten och att ett argument är att det blir en annan typ av fotboll.

Han drog paralleller till om man skulle bygga en industrihall, att man då lyssnar till hyresgästen och vad den vill ha.

– Vi måste lyssna på de som ska vara och spela här, sa Pedersen och han poängterade att gräsplanen var bra innan man grävde ned värmeslingorna och att växtzonen då var densamma som nu.

Akut beslut

Anna Nordqvist (M) yrkade på avslag och att investeringarna på planen i stället sker 2022, som tidigare var planerat.

– Först var det masterna. Nu, två månader senare, så är det A-planen som inte håller måttet. Så nu står vi här igen. Budgeten ska revideras igen, andra gången på två månader. Beslut ska åter igen fattas akut och det är kommunen som står för kostnaderna, tills ett bolag bildas i någon form, sa Nordqvist men betonade samtidigt att de respekterar att Degerfors IF önskar en plan i naturgräs.

– Men det går tvärtemot den ekonomiska aspekten och rekommendationerna från Svenska Fotbollsförbundet, sa Nordqvist och sa att konstgräs ur ekonomiskt perspektiv är att föredra då det ger mer speltimmar för pengarna.

Hon ifrågasatte om den tidigare beslutade nolltaxan för barn och unga ska upphävas, eller om DIF är beredda att betala en högre hyra och hon undrade hur man kan göra alla investeringarna när inget nytt avtal är klart.

– Ett industriföretag som man anpassar ett bygge efter får betala hyra därefter, sa Nordqvist och nämnde även farhågan att göra det här under det här året eftersom man inte vet hur lång tid det kommer att ta.

Konstgräs

Centerpartiet var på samma linje och yrkade även de på avslag då de inte kan se en hållbar ekonomisk kalkyl, risker och tidsplan.

– Att riskera hemmamatcher i sommar är inte ett schysst mot DIF, sa Ann Alvenfors (C) och menade att underlaget inte är tillräckligt.

Sverigedemokraterna yrkade på konstgräs, då de tror naturgräs blir exkluderande och konstgräs inkluderande för andra klubbar och föreningar, även utanför Degerfors kommun vilket de menar eventuellt kunde ge en del intäkter.

– En annan sak vi begrundat är att kommunens väl och ve är beroende av hur bra eller dåligt man spelar fotboll. Vi tycker att det ter sig något märkligt, att det blir så stora ärenden av såna här saker, sa Peter Nyström (SD).

Stina Borjo (V) lyfte fram det Naturskyddsföreningen hävdar, att granulaten är miljöfarliga och då planen ligger nära ett vatten tyckte hon det var starkt argument nog för hennes del att yrka på naturgräs.

Till slut blev det så att fullmäktige först fick besluta om planbeläggning eller avslag och därefter konstgräs eller naturgräs. Flest röster föll på ny planbeläggning och att den ska bestå av naturgräs.

Serviceförvaltningen ska, enligt förslaget, genomföra omläggningen i samråd med DIF beträffande lämplighet utifrån spelschema etcetera.

Artikeltaggar

DegerforsKommunfullmäktigeKonstgräsNaturgräsPolitikStora Valla

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.