Kommunen gjorde tillsyn på tomt med 30-40 skrotbilar

Publicerad:

I mer än två år har 30-40 skrotbilar, traktorer och bussar stått uppställda på en äng i en by norr om Karlstad.

I onsdags besökte miljöförvaltningen platsen för att dokumentera tomten och fatta ett beslut.

– Vi vill inte att det ska se ut så här, säger Britt Carlsson.

De många skrotbilarna som sedan flera år står uppställda på en äng i en by norr om Karlstad irriterar grannarna och oroar dem att deras dricksvatten ska påverkas. I veckan gjorde kommunen en tillsyn på platsen.
De många skrotbilarna som sedan flera år står uppställda på en äng i en by norr om Karlstad irriterar grannarna och oroar dem att deras dricksvatten ska påverkas. I veckan gjorde kommunen en tillsyn på platsen. Foto: Joachim Lagercrantz
30-40 skrotbilar kvar på äng - granne är upprördMängder av skrotbilar på äng i idyllisk by – igen

Hon är chef på tillsynsavdelningen på kommunens miljöförvaltning.

NWT har flera gånger berättat om den kraftigt nedskräpade tomten i den annars så idylliska byn.

Här finns cirka 30-40 skrotbilar, traktorer och bussar uppställda samt massor av annan bråte sedan mer än två år tillbaka.

Oroade grannar

Grannarna är mycket upprörda och har länge klagat till Karlstads kommun över situationen och är även rädda att fordonen ska förorena deras brunnar.

– Jag känner en ständig oro och lät analysera mitt vatten så sent som i december. Som tur är var det inte förorenat.

– Samtidigt är inte långt till ett av kommunens vattenskyddsområden härifrån. Det är för jävligt att det får se ut så här och att det har fått pågå så länge, säger en granne.

”Vill vill inte att det ska se ut så här i Karlstads kommun. Detta är en mycket omfattande nedskräpningsärende som sticker ut”, säger Britt Carlsson, chef på tillsynsavdelningen på kommunens miljöförvaltning.
”Vill vill inte att det ska se ut så här i Karlstads kommun. Detta är en mycket omfattande nedskräpningsärende som sticker ut”, säger Britt Carlsson, chef på tillsynsavdelningen på kommunens miljöförvaltning. Foto: Joachim Lagercrantz

Mannen som äger de flesta fordonen på ängen är i 60-årsåldern och han hade även närmare 100 skrotbilar på samma tomt för några år sedan. Efter en lång process fick kommunen stå för alla kostnader för att flytta bort dem.

– Nu är vi tillbaka på ruta ett och i onsdags gjorde vi en besiktning av den aktuella tomten och dokumenterade allt. Även mannen var med, berättar Britt Carlsson.

Detta ska ligga till grund för det beslut som kommunen ska fatta kring nedskräpningen.

Vill fatta ett beslut

– Vi känner oss tvungna att få fram ett beslut med tanke omfattningen av det här ärendet och hur alla skrotbilar påverkar grannarna och miljön.

– Det här är inte okej. Vill vill inte att det ska se ut så här i Karlstads kommun. Detta är en mycket omfattande nedskräpningsärende som sticker ut, säger Britt Carlsson.

Hon bedömer att det kommer ta ytterligare några månader innan kommunen fattar ett beslut i frågan. Därefter kan mannen överklaga det i flera instanser; till länsstyrelsen, mark- och miljödomstolen och mark- och miljööverdomstolen.

Även polisen utreder

Samtidigt genomför polisen sedan förra sommaren en förundersökning av nedskräpningen. Man utreder bland annat vem som har flyttat bilarna, som alltså till största delen ägs av mannen i 60-årsåldern, till ängen i byn eftersom han själv hävdar att det är andra som har gjort det. Detta är något som även kommunen anser.

Förundersökningen är ännu inte klar.

Artikeltaggar

Britt CarlssonFordonKarlstads kommunKarlstads kommunMiljöMiljöförvaltningenPolisen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare