Hoppa till huvudinnehållet

Ovisst kring sommaren – tas beslut om Gammelvala snart: ”Ser väldigt mörkt ut”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Blir det någon Gammelvala i år eller ställs det in för andra året i rad? Coronapandemins utveckling under kommande veckor är helt avgörande för flera av sommarens stora evenemang.
Blir det någon Gammelvala i år eller ställs det in för andra året i rad? Coronapandemins utveckling under kommande veckor är helt avgörande för flera av sommarens stora evenemang. Foto: Oscar Walldén

Förra året fick jättearrangemanget Gammelvala ställa in – för första gången någonsin.

Hur det blir med årets upplaga, och andra stora evenemang i sommar, är fortfarande ovisst.

– Vi tar inget beslut förrän Folkhälsomyndigheten kommer med nya bestämmelser, säger Kristina Högberg, ordförande Brunskogs hembygdsförening.

Förra sommaren fick det allra mesta ställas in på grund av coronapandemin.

Exempelvis både Gammelvala och hantverksmässan på Skutboudden i Brunskog, som arrangeras av Brunskogs Hembygdsförening och Brunskogs husmodersförening, blåstes av på grund av restriktionerna.

Hur det blir i år är fortsatt väldigt oklart.

– Vi tänker ingenting alls än, utan inväntar Folkhälsomyndighetens nya bestämmelser. Då ska vi ha ett beslut, vi hade nyligen möte om det, säger Kristina Högberg, ordförande i hembygdsföreningen.

– Det var sagt att det skulle komma 11:e april, men de sköt upp det eftersom det var ett så pass allvarligt läge med smittspridningen.

”Bekymmersamt”

Nyligen förlängde regeringen restriktionerna fram till 17 maj – vilket gör läget än mer kritiskt. Positiva besked inom det snaraste är ett måste för att Gammelvala ska kunna bli av.

– Det krävs att man får vara bra mycket mer än åtta personer. Arrangemang får man ju inte ha över huvud taget nu, så det krävs att de släpper rejält på restriktionerna, konstaterar Kristina.

– Som det ser ut just nu så ser det väldigt mörkt ut. Det är bekymmersamt givetvis.

Däremot öppnar drängstugan den 29 maj och är öppen fram till den 15 augusti.

– Det är redan klart och bestämt. Då kanske vi har något extra runt öppningsdagen, det får vi se hur vi gör med, säger Högberg.

Kolmilan tändes på inställda Gammelvala 2020 av fr v Birgit Södervall och Kristina Högberg, ordförande i Brunskogs hembygdsförening.
Kolmilan tändes på inställda Gammelvala 2020 av fr v Birgit Södervall och Kristina Högberg, ordförande i Brunskogs hembygdsförening. Foto: Lars Swanö

”Har ständigt beredskapen”

– Vi hade en ”minigammelvala” förra året, men då var inte läget riktigt så illa som nu vad jag förstår. Vi väntar på att folk ska kunna bli vaccinerade och det är helt upp till Folkhälsomyndigheten vad som är möjligt att göra, menar Kristina som ändå tror det ska gå att genomföra jätteevenemanget med kort varsel:

– Vi har ju ständigt beredskapen, vi möts hela tiden och diskuterar igenom det inför sommaren hur det än blir.

Att Gammelvala och andra evenemang ställdes in ifjol var en tung ekonomisk smäll för arrangören. Skulle det bli ett år till utan blir konsekvenserna givetvis än större.

– Vi har ju fått bidrag av regeringen, men vi måste vara väldigt sparsamma nu. Vi har korttidspermitterat en del av personalen sedan ett år tillbaka, men de går upp på heltid igen i maj.

Det gick vilt till på Sågudden när riddarna möttes. Allt skedde dock regelrätt i ordnade former.
Det gick vilt till på Sågudden när riddarna möttes. Allt skedde dock regelrätt i ordnade former. Foto: Tommy Grenhage

Ingen medeltidsmarknad

Såguddens aktiviteter i sommar ser ut att bli väldigt begränsade som det ser ut i nuläget.

– Det är väl lite höljt i dunkel, vi avvaktar lite med coronan. Men restaurangen har vi öppen så mycket vi kan, säger Dan Koppfeldt, ordförande i Västra Värmlands fornminnesförening som driver verksamhet på Sågudden.

Helt klart är i alla fall att medeltidsmarknaden inte blir av i år heller.

– Och vikingarnas besök blir det nog inte heller något med. Ska vi engagera folk kostar det pengar och vi är nog pressade som det är, menar Koppfeldt.

Museet kommer åtminstone vara öppet från den 12 juni.

– Då tänkte vi ha själva invigningen. Vi ska försöka få igång glasserian under juli också, det är säkrast för oss att tjäna pengar, och det planeras för ponnyridning.

– När det gäller djuren kommer det bli ungefär samma som tidigare år, med får, gris och kaniner men något mindre. Tåget Färdinand börjar åka från 3 maj också, säger Dan Koppfeldt.

Stavnäs visfestival brukar locka en hel del publik.
Stavnäs visfestival brukar locka en hel del publik. Foto: Kristina Green

”Fruktansvärt tråkigt”

Även för Stavnäs visfestival, som är planerad att hållas den 3 juli, är läget ovisst.

– Det ser ju väldigt mörkt ut, men vi ska ha ett möte 11 maj där vi spikar det här. Normalt sett brukar vi ha projektgrupper den här tiden som jobbar för fullt, konstaterar festivalgeneralen Rolf Haglund.

Även om inget beslut är taget ännu är det tydligt vilket håll det lutar åt – ett inställt arrangemang även i år.

– Jag antar att vi flyttar till nästa år. Normalt sett brukar vi gå ut med spelschema runt den 15 maj, så det är fruktansvärt tråkigt. Det ligger lite för tidigt på sommaren, hade det varit i slutet av augusti kanske det hade gått.

– Vi har jobbat på som om det skulle bli av och börjat boka andra grejer kring det, så allt bara ligger här och väntar, säger Rolf Haglund.

Artikeltaggar

BrunskogBrunskogs hembygdsföreningKristina HögbergNyheterStavnäs visfestivalSåguddenVästra Värmlands fornminnesförening

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.