Historisk flygning på Mars

Signerat
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ingenuity flyger.
Foto: Perseverance/NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS via AP

I måndags skedde en historisk flygning. För 117 år sedan skedde den första flygningen på planeten Jorden av bröderna Wright. Nu var det den första flygningen på planeten Mars med den lilla helikoptern Ingenuity (ungefär ”påhittighet”), som följde med Marsrovern Perseverance (”uthållighet”). I torsdags gjorde den en andra flygning. Det öppnar upp för nya sätt att utforska den röda planeten i framtiden.

Perseverance gjorde också ett experiment om att omvandla koldioxid från Mars atmosfär till syre, något som framtida astronauter kommer att ha nytta av då de slipper ta med sig allt syre från Jorden. En bra rymdvecka alltså.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.