Hoppa till huvudinnehållet

Västanå-profil om nyinspelningen av Saltkråkan: ”Blir svårt”

Publicerad:
Björn Söderbäck under inspelningen av "Vi på Saltkråkan” sommaren 1963. Astrid Lindgren som skrev manuset till tv-serien var hans gudmor.
Björn Söderbäck under inspelningen av "Vi på Saltkråkan” sommaren 1963. Astrid Lindgren som skrev manuset till tv-serien var hans gudmor. Foto: Privat/Bertil Ericson/TT

Astrid Lindgren var Björn Söderbäcks gudmor och som tioåring gjorde han en av rollerna i klassikern "Vi på Saltkråkan". Senare blev han en av de som skapade Västanå Teater.

Nu avslöjar SVT planer på att göra en nyinspelning av serien som ska utspela sig i nutid.

Nyligen avslöjade SVT planer på att låta den klassiska tv-serien "vi på Saltkråkan" få nytt liv genom en modern remake som till viss del ska bygga på Astrid Lindgrens originalmanus.

– Det är 60 år sedan jag var med i "Saltkråkan", säger Björn Söderbäck.

Jag når honom i Kiruna där han repeterar med Sameteatern.

– Att göra en remake på "Saltkråkan" och placera den i nutid, det tror jag blir svårt. Astrid Lindgrens manus gjordes för den tiden med allt vad det innebar med kläder, kultur, midsommarfirande och så vidare. Placerar man den i nutid så vette faen om det blir så bra. Men absolut – let them try! Jag önskar projektet all lycka.

Björn Söderbäck spelade Johan Melkersson i skärgårdsserien.

– Hela "Saltkråkan" bygger på det ljuva sommarlivet på en skärgårdsö och de vänskapsband som knöts där. När serien sändes första gången fanns det bara en kanal på tv. Hela svenska folket tittade och sedan har den gått i repris år efter år efter år. Kanske det vore en bättre idé att putsa upp den gamla versionen?

Tjorven (Maria Johansson) och hunden Båtsman var några av de folkkära karaktärerna i serien som nu ska göras i en modern version.
Tjorven (Maria Johansson) och hunden Båtsman var några av de folkkära karaktärerna i serien som nu ska göras i en modern version. Foto: SVT

"Ett sommaräventyr"

Det var hans mamma som anmälde Björn Söderbäck till provfilmningen, där blev han en av de utvalda bland 600 aspirerande barn. Astrid Lindgren var nära vän med hans mormor Elsa.

– Men Astrid hade ingen talan när det gällde val av skådespelare. Det skötte producenten Olle Nordemar och regissören Olle Hellbom. Astrid var min gudmor, i den första bok jag fick av henne står det: "Till Björn när han var mycket, mycket liten från tant Astrid". Den fick jag 1951, när jag var tolv dagar gammal.

Björn Söderbäck minns inspelningarna under idylliska sommardagar. 1964 visades seriens 13 avsnitt som spelades in i färg men som sändes i svartvitt.

– Inspelningarna var ett härligt sommaräventyr! Filmningen i sig var spännande, men vi hade ju också mycket tid till att leka, fiska, leta grodor och bygga kojor. Allt som barn gör. Från maj till september filmade vi, så jag fick ledigt från skolan till mina klasskamraters stora förtret.

Just nu repeterar Björn Söderbäck med Samiska Teatern i Kiruna.
Just nu repeterar Björn Söderbäck med Samiska Teatern i Kiruna. Foto: Privat

Bröderna Lejonhjärta i Värmland

Vid flera tillfällen firade Björn Söderbäcks familj jul tillsammans med Astrid Lindgren. De samlades på hans morfars släktgård Vitsand i Torsby kommun. Tågresan mellan Sunne och Torsby – förbi Tossebergsklätten och skogslandskapet – ska ha inspirerat en av Astrid Lindgrens mest älskade världar.

– Det var när hon åkte Frykdalsbanan som hon fick inspirationen till "Bröderna Lejonhjärta".

Björn Söderbäck i rollen som Lomjansguten på Västanå Teater.
Björn Söderbäck i rollen som Lomjansguten på Västanå Teater. Foto: Håkan Larsson

Västanå Teater

Tillsammans med sin fru Yvonne Rock bildade Björn Söderbäck teatergruppen Blandskog i början av 70-talet. Blandskog blev sedermera Sprattelgubbarna som i sin tur utvecklades till att bli Västanå Teater.

– Jag har pensionerat mig från Västanå numera, den senaste uppsättningen jag medverkade i var "Eddan", säger Björn Söderbäck som fortfarande har nära kontakt med teatern. 2015 axlade han huvudrollen i "Lomjansguten".

Fakta: "Saltkråkan"

"Vi på Saltkråkan" spelades in 1963 och sändes året därpå i 13 avsnitt. Serien regisserades av Olle Hellbom och Astrid Lindgren stod för manus. Många scener spelades in på Norröra i Stockholms skärgård.

Utspelas under en sommar på den fiktiva skärgårdsön Saltkråkan. Huvudfigurer är den nyfikna flickan och öbon Tjorven (Maria Johansson) och den klantige familjefadern och semesterfiraren Melker Melkersson (Torsten Lilliecrona) och deras familjer.

Har även getts ut som barnbok, men till skillnad från de flesta andra av Astrid Lindgrens verk kom tv-serien först.

Följdes av fyra fristående långfilmer 1964–1967.

Artikeltaggar

Astrid LindgrenBjörn SöderbäckFilmLitteraturMänskligtNöje/KulturSunneSVTTeaterTorsbyTossebergsklättenTV-serierVästanå teaterVitsand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.