Hoppa till huvudinnehållet

Utvald av Lerin och av galleristen – nu landar Anders myggor i Karlstad

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Anders Wahlström Bolik ställer ut på Galleri Ekdahl med start under fredagen, den 23 april. I famnen håller han verket Lågtryck och i förgrunden syns skulpturen Honmygga.
Anders Wahlström Bolik ställer ut på Galleri Ekdahl med start under fredagen, den 23 april. I famnen håller han verket Lågtryck och i förgrunden syns skulpturen Honmygga. Foto: Lisa Olaison

En jättemygga har landat i fönstret på Galleri Ekdahl. Det är Stockholmskonstnären Anders Wahlström Bolik som låtit den slå sig ner i Karlstad.

Vägen från huvudstaden till Herrhagen gick via Liljevalchs, Lars Lerin och en gallerist bosatt i Deje.

Anders Wahlström Bolik bär in spännande paket på galleriet när NWT hälsar på under torsdagsförmiddagen. Det är stora målningar och skulpturer, väl inpackade i bubbelplast – och under en stor vit plastpåse anas konturerna av en jättemygga.

Det var också en mygga som visade vägen till Liljevalchs vårsalong i fjol för Anders Wahlström Bolik.

Hans målning Honmygga var en av målningarna som juryn med Lars Lerin i spetsen valde ut bland de 3000 sökande.

Konst som biter sig fast

Det var också den målningen som fick Karlstadsgalleristen Magnus Ekdahl att höra av sig om en utställning. Magnus Ekdahl bor nu i myggplågade Deje. Det gjorde han inte då, men myggan bet sig fast i hans sinne.

Anders Wahlström Boliks myggskulptur är stor som en hund. Sådana finns förhoppningsvis inte ens i Deje.
Anders Wahlström Boliks myggskulptur är stor som en hund. Sådana finns förhoppningsvis inte ens i Deje. Foto: Lisa Olaison

Liljevalchs-myggan finns med på utställningen i Karlstad också, nu som ett konsttryck, och så har målningen inspirerat även till den lätt skrämmande skulpturen, med en stor, blodfylld honmygga som häver sig över en liten, uschlig hanmygga.

– Det här är ingen könsdebattsgrej. Det skulle vara jag då i så fall men i ett tidigare förhållande i så fall, säger konstnären för säkerhets skull – hans fru är med och packar upp konstverken.

”Mer handfast”

Anders berättar att han på senare år mer och mer växlat över från måleri till att forma skulpturer.

– Det är mer handfast, säger han och gissar att han kommer att fortsätta växelbruka mellan måleri och skulptur:

– Men jag kommer nog att gå över ännu mer till skulptur, som det känns.

Naturnära

I båda hans konstarter är naturen nära, men han är inte en naturmålare rakt av.

– Det är inte naturen i sig, utan mer människan kontra naturen, som det handlar om. Människans enfaldiga försök att behärska genom att äga, säger han.

Både människa och natur finns med när Anders Wahlström Bolik skapar sina bilder, men det är som att de inte riktigt möts. Människan försöker bemästra och äga, medan fåglar och djur bara är.
Både människa och natur finns med när Anders Wahlström Bolik skapar sina bilder, men det är som att de inte riktigt möts. Människan försöker bemästra och äga, medan fåglar och djur bara är. Foto: Lisa Olaison

Det finns ett allvarligt budskap i hans verk, men detta serveras ofta också med humor, eller rentav lekfullhet.

– Jag är bildlärare sen 14 år tillbaka och har gjort ganska mycket skulpturella grejer med eleverna. Det är himla kul att man har utbyte av eleverna. Jag får inspiration, de får inspiration. Det blir mer lekfullt och det ser jag som positivt. Jag är inte rädd för att vara barnslig själv och behöver inte vara en cool snubbe. I och med att jag jobbar med elever måste jag vara prestigelös. Det tar lite tid att odla upp den egenskapen. I början var man lite stissig, men med min erfarenhet kan jag göra roligare saker som eleverna tänder på och som jag själv får idéer av.

Musik och drömmar

Också i konstnärskapet ger erfarenheten trygghet.

– När jag var 18-19 och började måla, sprang jag på alla gallerier och tyckte nästan allting var bra och försökte göra likadant, berättar han.

Nu går han sin egen väg i konsten och inspirationen kommer inte från andra konstnärer.

– Nu är jag mer inne på musik och texter och drömmar. Det kan kännas som oj, vad fick jag nu. Det här är en hare som rider på ett lågtryck, det kanske är något poetiskt. Jag har ingen aning själv var den kom ifrån.

Artikeltaggar

DejeDjur och naturGalleri EkdahlHerrhagenKarlstadKonstLars LerinLiljevalchsNöje/KulturUtställningarVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.