Socialdemokraterna sänkte mumin

Ledare
PUBLICERAD:
Utan muminland.
Foto: Fredrik Karlsson

Utan att egentligen ha tagit något faktiskt beslut om det så har Socialdemokraterna i Karlstad lyckats med konststycket att sänka hela muminprojektet. På sätt och vis är det oerhört skickligt spelat, då de kan försöka komma undan med just det faktum att de inte formellt sagt nej till ett muminland på Skutberget.

Men det går inte att ta miste på varför muminlandet nu inte blir av. När de först sade nej till ett överklagande av förvaltningsrättens dom fanns det åtminstone en möjlighet för kommunen att skriva ett nytt avtal med det finska muminföretaget. Men när de under onsdagskvällen också sade att de inte tänker ta upp muminfrågan på sitt representantskap så faller också den tanken.

Som Muminvärldens vd Tomi Lohikoski konstaterar så kan de inte driva projektet vidare utan att det finns brett politiskt stöd för det. Och det finns det inte utan Socialdemokraterna, även om de som sagt rent formellt inte sagt nej. Muminfrågan är tyvärr därmed stendöd i Karlstad.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.