Replik: Vi har inte råd att spela tärning med landets säkerhet

Debatt
PUBLICERAD:
Det är tack vare att den borgerliga oppositionen under ledning av Moderaterna drivit regeringen framför sig i denna fråga som försvarsmakten nu återigen rustas upp, skriver Noah Hjortman.
Foto: MUF
Hela Sveriges försvarsberedskap bygger i dag på att Natoländerna ingriper om och när ett väpnat angrepp sker. Trots detta vägrar regeringen att ens överväga en Natooption, skriver Noah Hjortman.

Svar till Alexander Paulsson (NWT 13/4).

Alexander Paulsson och Socialdemokraterna försöker spela bort bollen, och lyckas inte i sina drygt 3 000 tecken ge ett enda konkret motargument till frågan som ställdes i debattartikeln; Varför säger ni nej till en svensk Natooption? Istället ägnar man sig åt historierevisionism, och understryker att Peter Hultqvist (S) minsann är ett omtyckt statsråd. Men tyvärr stärks inte Sveriges försvarsberedskap av lögner och ett högt medlemsantal i försvarsministerns fan club.

Det stämmer att försvaret under alldeles för lång tid varit allt för lågt prioriterad, både under Alliansens åtta år, men även under mångt fler socialdemokratiska regeringar. Inte minst regeringen Persson, som under sina 12 år genomförde den mest kraftfulla nedskärningen av försvarsanslagen sedan efterkrigstiden; vilket bland annat ledde till nedläggningen av regementet i Kristinehamn. Det ter sig aningen komiskt att samma sossar som bär ansvaret för denna nedläggning nu stoltserar om att man återupprättat densamma.

Värt att notera är också att det under alliansåren inte hördes några röster från vänsterhåll om att vi bör rusta upp försvaret; tvärtom ville Socialdemokraterna under samma period skära ned med ytterligare tre miljarder. Hade inte alliansen styrt Sverige under 2006-2014 hade vi alltså haft ett sämre rustat försvar än vi har i dag.

Socialdemokraterna gör också fel i att klappa sig själva på axeln för att regeringskansliet nu så smått vaknat upp och nu börjat ge försvarsdepartementet den uppmärksamhet som det förtjänar. Det är tack vare att den borgerliga oppositionen under ledning av Moderaterna drivit regeringen framför sig i denna fråga som försvarsmakten nu återigen rustas upp. Med det sagt behöver vi oavsett gå längre än vad regeringen i dag är villig att göra, inte minst via Natofrågan.

Hela Sveriges försvarsberedskap bygger i dag på att Natoländerna ingriper om och när ett väpnat angrepp sker. Trots detta vägrar regeringen att ens överväga en Natooption. Man hänvisar till vikten av den svenska alliansfriheten, men att Sverige inte har någon att förlita sig på i skarpt läge är inget att hurra för. Dessutom stämmer det inte att svenska folket är negativt inställda till Nato. Tvärtom är svenska folket mer Natopositiva än till och med många Natoländer enligt Pew Research. I riksdagen finns också en överväldigande majoritet av folkvalda representanter som ställer sig bakom en Natooption.

Det enda som sätter stopp för en svensk Natooption är en som vanligt trött socialdemokrati. Vi har inte råd att spela tärning med landets säkerhet. Det är dags att vi lyssnar på svenska folket, inför en Natooption, och på så sätt säkrar Sveriges försvarsförmåga för framtiden.

Noah Hjortman

Distriktsordförande, Moderata ungdomsförbundet i Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.