Hoppa till huvudinnehållet

Minimöbler i manifestation mot mäns våld mot kvinnor

Publicerad:
Installationerna finns bland annat på Soltorget, vid CCC och på CSK:s parkering.
Installationerna finns bland annat på Soltorget, vid CCC och på CSK:s parkering. Foto: Helena Karlsson

Dockskåpsmöbler har placerats ut på Karlstads gator. Installationerna är en manifestation i regi av Karlstads kvinno- och tjejjourer för att skapa medvetenhet kring mäns våld mot kvinnor.

– Vi vill hålla liv i frågan, säger Karin Ljung, ordförande för Alla kvinnors hus Karlstad.

Den uppmärksamme kanske har sett någon av de fem installationerna som natten till fredag placerades ut runt om i Karlstad. Det är en rikstäckande manifestation av Sveriges kvinno- och tjejjourer under hashtaggen #denandrapandemin.

Karin Ljung berättar att bakgrunden är att flera kvinnor de senaste veckorna har mördats av sina män vilket har lett till en samhällsdebatt som de vill hålla liv i.

– Det är bra att frågan lyfts men det är synd att det ska behövas.

Vad symboliserar installationerna?

– Dels hemmet som ska vara den trygga platsen för oss alla men som är den mest otrygga platsen för kvinnor. Samtidigt är det också en symbol för kvinno- och tjejjourerna som är en trygg plats där vi får finnas bortom mäns våld och förtryck.

Vad är manifestationens syfte?

– Vi vill öka medvetenheten i den här frågan vilket är en viktig del i det förebyggande arbetet. De senaste veckorna har flera kvinnor blivit mördade av sina män vilket har väckt en samhällsdebatt, vi vill hålla liv i frågan. Vi kräver att det händer någonting nu.

Vid installationerna hänger också listor med krav på förändringar och insatser. Kraven är bland annat att barn ska ha ett eget juridiskt ombud i vårdnadstvister, att kvinnors medborgerliga rättigheter respekteras och skyddas och att samtliga domstolar ska genomgå kvalificerad utbildning i mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn.

Artikeltaggar

#denandrapandeminAlla Kvinnors HusKarin LjungKarlstadKvinnofridskräkningKvinnojourenManifestationerMordROKSSamhälleVåldVåld i nära relationerVåld mot kvinnorVåldsbrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.