Ingen folkomröstning om skolan

Ledare
PUBLICERAD:
Strandvägsskolans öde beseglat.
Foto: Filip Kowalski

Det blir ingen folkomröstning om skolan i Filipstad. Det står klart sedan en stor majoritet i kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att stoppa den omröstning som det tidigare beslutats om. Det är det enda rätta, eftersom omröstningen skulle ha skett efter det att de förändringar som det skulle röstas om då redan trätt i kraft.

Det var skickligt spelat av Socialdemokraterna, som drivit igenom att av integrationsskäl slå ihop Åsenskolan och Strandvägsskolan. När mängder av föräldrar protesterade mot att deras barn skulle utsättas för ett integrationsexperiment drev de fram kravet på en folkomröstning.

Det kunde S inte ignorera men de kunde, helt enligt kommunallagen, bestämma om när den skulle äga rum, och det blev i oktober. Nu hade man visst kunnat förlägga den till sommaren och att det inte blev så har inget med smittskydd att göra, utan med att S manövrerat för att få igenom sitt beslut utan att åka på ett säkert nederlag. Fast nu kan nederlaget kanske komma i valet nästa år istället.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.