Hoppa till huvudinnehållet

Visit Värmland: ”En Muminpark hade ökat attraktionskraften”

Publicerad:
Visit Värmlands vd Mia Landin. Foto: Tommy Andersson

Visit Värmland beklagar att det inte ser ut att bli någon Muminpark.

– Det hade varit ett lyft för besöksnäringen i Värmland. Framför allt mot en målgrupp som vi gärna har möjlighet att växa inom, nämligen barnfamiljerna, säger vd Mia Landin.

HUI Research genomförde på uppdrag av Business Värmland en turistekonomisk analys av effekterna för Karlstads kommun vid en etablering av en Muminpark.

HUI:s beräkningar byggde på två scenarier, ett där parken lockar 200 000 besökare per år, och ett med 300 000 besökare per år.

Över 100 miljoner

I scenario ett bedömdes Muminlandet ge upphov till en ökad turismomsättning på 100 miljoner kronor (exklusive biljettintäkter) i Karlstad och en teoretisk sysselsättningseffekt motsvarande 68 årsverken.

I scenario två bedömdes Muminvärlden ge upphov till ökad turismomsättning på 158 miljoner kronor exklusive biljettintäkter, och en sysselsättningseffekt motsvarande 107 årsverken.

”Muminvärldens etablering kommer framförallt att gynna hotellnäringen och övrig logiverksamhet samt restaurang- och cafébranschen. En stor del av de arbetstillfällen som skapas såväl i parken som utanför ställer låga krav på utbildning. För grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden kan dessa nya arbetstillfällen fungera som en språngbräda in på arbetsmarknaden.” heter det i rapporten som var en del av beslutsunderlaget i kommunens planering för parken.

”En förlust”

Mia Landin, vd på Visit Värmland, säger att en Muminpark hade varit en stor anledning till besök till Karlstad och Värmland.

– Jag ser alla etableringar, även den här, som en förlust när de inte sker i Värmland.

Att en Muminpark hade riktat sig till barnfamiljer gör att den hade varit ett välkommet tillskott till Värmland samlade attraktionskraft.

Mia Landin säger att Värmlands uspar, det vill säga unika konkurrensfördelar, är naturen, kulturen, historien och människorna.

– Med de sakerna är vi väldigt starka inom vissa segment. Det finns naturligtvis barnfamiljer där också, men vi har kanske inte riktigt den starka dragaren, det som gör att du väljer att besöka Värmland. Man måste alltid ha saker att sätta i skyltfönstret. Naturen är en dragare men den kanske inte är prio ett för en barnfamilj.

Per-Samuel Nisser (M) och Linda Larsson (S) försvarade under flera år tillsammans satsningarna på ett Muminland i Karlstad. Efter att S bestämt sig för att lägga ner sina röster i alla voteringar som handlar om etableringen föll dock majoriteten för Muminparken i kommunfullmäktige.
Per-Samuel Nisser (M) och Linda Larsson (S) försvarade under flera år tillsammans satsningarna på ett Muminland i Karlstad. Efter att S bestämt sig för att lägga ner sina röster i alla voteringar som handlar om etableringen föll dock majoriteten för Muminparken i kommunfullmäktige. Foto: Lisa Olaison

– En etablering som Mumin hade varit en möjlighet att utöka vår attraktionskraft mot barnfamiljer, men absolut inte den enda. Jag upplever att diskussionen har blivit väldigt polariserad, tycker vi om Mumin eller inte? Jag skulle vilja fråga så här: gillar göteborgare gröna kaniner? Det handlar om arbetstillfällen. Det handlar om årsarbeten, men det handlar också jättemycket om de viktiga ungdomsarbetena, säsongsarbeten, instegsjobb som vi lider en extremt stor brist på just nu.

Nyligen kom nyheten att Svenska rallyt flyttar från Värmland. Och nu kommer Muminbeskedet. Hur allvarligt är det för besöksnäringen?

– Jag lägger ingen värdering i om det ska vara en park med finska troll eller var den ska ligga, men vi behöver fler etableringar, fler näringsidkare, fler möjligheter för jobb. Utifrån det perspektivet var Muminbeskedet tråkigt, det är viktigt att skapa attraktion för vår region.

Artikeltaggar

Business VärmlandHUI researchMia LandinMuminlandetPolitikSkutbergetVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.