Hoppa till huvudinnehållet

Växthus på kommunens mark byggt utan tillstånd

Publicerad:
Initiativtagarna hann bara bygga stommen till växthuset innan de fick order om att riva bygget.
Initiativtagarna hann bara bygga stommen till växthuset innan de fick order om att riva bygget. Foto: Ove Rydh

Nyligen uppfördes stommen till vad som skulle bli ett växthus vid kolonilotterna bredvid brandstationen. Men då tillstånd saknades tvingas initiativtagarna nu riva bygget.

– Det ska rivas, det får inte byggas några stugor där, säger Björn Wennerström, samhällsbyggnadschef i Åmåls kommun.

Nybyggarivern vittnar hur som helst om ett växande odlarintresse i stan, berättar Christina Svanström, kassör i koloniföreningen Gröna fingrar Åmål som sköter odlingen bredvid brandstationen.

– Det har gått lite i vågor genom åren, men för två år sedan sedan ökade intresset. Ofta märker vi av ett ökat intresse när det kommer nya invandrare till staden. De har sina odlartraditioner med sig, säger hon.

Kolonilottsområdet har många år på nacken.

– Jag är 70 plus och jag har väninnor i samma ålder som säger att deras föräldrar odlade där, säger Christina Svanström.

Fanns byggplaner

Tidigare fanns det planer på att anlägga ett större blåljusområde på marken och flytta polisstationen dit. I dag ser kommunen dock inga problem med att marken används till kolonilotter.

– Föreningen tycker att det är en bra mark och vi har inget intresse av att exploatera den marken, säger Björn Wennerström.

För drygt ett år inkom ett medborgarförslag till Åmåls kommun med ett förslag om att anlägga ett nytt kolonilottsområde någonstans i Åmål. Kommunen ställer sig positiv till förslaget, men har ännu inte funnit någon lämplig mark för ändamålet.

– Det finns intresse för att ha ett lite större koloniområde, med kolonistugor, men det går inte att ha vid brandstationen. Det är för litet där. Vi har för avsikt att få fram en lämplig mark till det, säger Björn Wennerström.

Plats för fler

Koloniföreningen Gröna fingrar blir gärna kvar vid brandstationen, även om ett nytt kolonilottsområde anläggs.

– Det är ett fint söderläge där och bra jord. Vi tycker att det är ett trevligt ställe och det finns plats för fler. Hela den nedre halvan närmast räddningstjänsten är helt outnyttjad. Det som är bra med området är också att det inte är mitt i stan, men inte heller så långt bort, säger Christina Svanström.

Det finns plats för fler odlare vid kolonilottsområdet vid brandstationen, menar Christina Svanström, kassör i i föreningen Gröna fingrar Åmål.
Det finns plats för fler odlare vid kolonilottsområdet vid brandstationen, menar Christina Svanström, kassör i i föreningen Gröna fingrar Åmål. Foto: Ove Rydh

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunFritid och livsstilKolonilotterTrädgård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.