Slutet för muminparken

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Inga mumintroll på Skutberget.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Beskedet i går från det blågröna styret i Karlstads kommun om att de inte tänker överklaga förvaltningsrättens dom innebär att det sannolikt inte blir något av med etableringen av en muminpark på Skutberget. Det är beklagligt på många sätt.

En muminpark hade betytt mycket för besöksnäringen i Karlstad och gett många jobb. Den hade också bidragit till att vitalisera och utveckla Skutberget. Men nu blir det förmodligen inte så. Hela affären visar också på vilken byråkratisk mardröm det är med större kommunetableringar, vilket är enormt tillväxthämmande.

Även om de blågröna är för muminetableringen så konstaterar de att eftersom det saknas politisk majoritet för att driva frågan så är det svårt att motivera en överklagan. Det säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M).

I praktiken är det Socialdemokraterna som sänkt projektet. När de deklarerade att de inte ville överklaga och att de skall ta ställning till hela muminfrågan på nytt, så finns inte längre någon bred blocköverskridande majoritet, och det är något som behövs för att driva ett sådant här stort och långsiktigt projekt. Det är faktiskt stötande att de gjort en sådan här kovändning, förmodligen i hopp om att hitta en profilfråga de tror sig vinna på.

Därför blir det bra fräckt när Anders Tallgren (S) säger till NWT att det kom mycket kritik mot dem, men att styret sedan fattade samma beslut. Men den enda anledningen till att de blågröna fattade detta beslutet var ju att S hoppade av!

Nu finns ju möjligheten att S på sitt representantskap den 6 maj fattar beslut om att ställa sig bakom muminparken igen, men allt vad de sagt och gjort hittills tyder ju inte på det. Men då skulle saken hamna i ett annat läge, och man skulle kunna skriva ett nytt avtal med företaget Muminvärlden.

Även om man från det blågröna styret säger att detta bara handlar om domen i förvaltningsrätten, och att det även finns en process om detaljplanen i mark- och miljödomstolen som inte är avgjord än, så verkar man se vartåt det lutar. De skriver om "hade kunnat bli" och "hade varit ett välkommet tillskott", och så formulerar man sig nog inte om man inte tror att det är kört.

Frågan är också hur Muminvärlden ställer sig. Vd:n Tomi Lohikoski säger att beklagar både beslutet av inte överklaga och att det inte finns någon majoritet längre sedan avhoppet från S. Han är också berättigat kritisk att det tar sådan tid att göra etableringar.

Visst kan man förstå varför de blågröna inte ville gå vidare och överklaga, men det är ändå synd om inte annat för att domen innehåller en hel del märkligheter som det hade varit värt att bena ut i en högre instans. Det gäller till exempel det bisarra resonemanget att Stockholm och Karlstad inte kan behandlas lika i sådana här ärenden. Eller att det inte går att fastslå att det skulle röra sig om ett gynnande av en enskild näringsidkare då det ännu inte bestämts vad Muminvärlden faktiskt skulle betala kommunen.

Det väljarna och andra partier kan ta med sig av det här är att Socialdemokraterna har sänkt ännu ett näringslivsprojekt i Karlstad, och visat att det inte går att lita på att de håller fast vid ingångna överenskommelser.

Uppdatering: Sedan Socialdemokraterna under onsdagskvällen lät meddela att de ställer in sitt representantskap så är definitivt muminfrågan avförd. Det blir ingen muminpark.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.