Insändare: Lärare larmar - för trångt på gymnasieskolorna

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
Insändarskribenten vill veta hur Smittskydd Värmland tänker kring trängsel i gymnasieskolorna.
Foto: TT
Jag undrar hur ansvariga inom Smittskydd Värmland tänker kring trängsel i gymnasieskolorna.

Det har varit väldigt tydlig information om att avstånd är det viktigaste för att förhindra smittspridning. Där avstånd inte kan hållas bör man bära skydd.

På gymnasieskolorna kan det vara upp till 34 elever i ett klassrum. De minsta klassrummen för helklass är cirka 75 kvadratmeter. Det innebär cirka 2,2 kvadratmeter per individ eftersom läraren också befinner sig i klassrummet. Det avståndet skulle aldrig vara godkänt någon annanstans. Som lärare är det nästan omöjligt att hjälpa en elev på avstånd. Det går att svara på frågor, men i väldigt många sammanhang måste man gå fram till eleven för att kunna hjälpa hen. Vi lärare vill väldigt gärna hjälpa våra elever och därför går vi nära eleverna.

Jag har bett om visir som jag får använda när jag hjälper eleverna när jag redigerar film med dem. Då är det fyra elever i ett rum som är cirka sju kvadratmeter. Det känns bra att ha visir, men jag har blivit tillsagd att jag bara får ha det i dessa speciella situationer. Jag får inte ha det i klassrummet eller när jag går i korridorer. Om jag ska komma i tid till mina lektioner måste jag ibland gå förbi elever på 15-20 individer där jag i bästa fall får 50 centimeters avstånd till de närmaste.

Jag är förvånad att det inte finns krav på ansiktsmask för elever eller lärare. Något som borde vara gratis. Om inte så bör skolan följa samma regler som i köpcenter. Då skulle vi ha 7-8 elever i klassrummen.

Hur ser ni på detta?

Ola Lindholm

Ombud Lärarförbundet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.