Ingela skapar i Karlstad – ställer ut i Asien

Publicerad:
Ingela Johansson bor i Karlstad, men utställningen hon är aktuell med skapas i Singapore, där hon bott i flera år. Foto: Lena Richardson

När pandemin stänger gränser öppnar digitaliseringen för nya upplevelser.

Ingela Johansson skapar för fullt i sin lägenhet under takåsarna i Karlstad, men ställer ut på andra sidan jorden. Närmast deltar hon i ett digitalt konstevenemang, regisserat från Singapore.

Ingela Johansson är tillbaka i Karlstad efter att ha bott i Malaysia och Singapore de senaste sju åren, men i sitt konstnärliga skapande är hon fortsatt aktiv även i Asien.

Häromdagen hade Shanghai Daily ett stort reportage om henne och hennes konst och på lördag, den 24 april, väntar Harvest moon, en digital upplevelse med konst, dans, film och föredrag.

”Ingela Johansson & friends” står det på det virtuella vernissagekortet på arrangören Expatfairs hemsida. 24 av hennes verk ska visas, men:

– Harvest moon är inte bara en utställning, utan konstsamlare är också med och talar. De berättar om sin tavla och varför de valde den, och vad den ger dem i vardagen, säger Ingela Johansson.

Under Harvest moon blir det även samtal kring kreativitet och välmående, något som är viktigt för Ingela, inte minst när hon håller kurser.

– Man ska må bra av konsten och vara kreativ. Man ska få leka och vara nyfiken!

Lyskraft och lyftkraft. Ingela Johansson har nya planer när gamla grusas av pandemin.
Lyskraft och lyftkraft. Ingela Johansson har nya planer när gamla grusas av pandemin. Foto: Lena Richardson

Sju år i Asien

Vi träffas i hennes lägenhet, högst upp i ett hus på Älvgatan i centrala Karlstad. Vinklarna och vrårna för tankarna till parisiska takåsar, men det är åren i Asien som präglar hennes måleri.

– Det var oerhört inspirerande och där blev färgpaletten annorlunda, mycket starkare, men det blev också starkare intryck av naturen. Jag tror verkligen på att vi, i alla fall jag, påverkas av det landskap jag befinner mig i och färgerna styrs ganska mycket av det.

Hon bläddrar bland de stora pappersflaken, fyllda med bilder hon målar med tusch i akvarelliknande teknik. Landskap, människor, ansikten skymtar förbi:

– De enklare landskapen är inget som man väljer i Asien. Där vill man att det ska hända lite mer. De vill ha starkare färger, säger hon.

Hon målar även i akryl och blandteknik.

Hold on heter verket med kramen – ett efterlängtat motiv, signerar Ingela Johansson.
Hold on heter verket med kramen – ett efterlängtat motiv, signerar Ingela Johansson. Foto: Lena Richardson

”Harvest moon” betyder skördemåne och syftar på hur bönder kunde arbeta nattetid med den hektiska skörden, när månen lyste starkt. Titeln syftar också på den annorlunda tid vi lever i och Ingela Johansson tror att det finns skördar att bärga nu, även om pandemin inte är över:

– Man ser jättemycket nya satsningar kring innovation på väldigt många områden. Det känns som att vi är där och jobbar. Hela Harvest moon är tänkt som en inspiration till alla kreatörer, att våga göra kreativa saker.

Ingela Johansson har hittat en starkare färgskala under sina år i Asien.
Ingela Johansson har hittat en starkare färgskala under sina år i Asien. Foto: Lena Richardson

Hon är övertygad om att kreativiteten är extra betydelsefull i denna tid.

– Jag tror att den kan betyda allting just nu. Jag pratade nyss med en vän i Singapore som är doktor i psykologi från Finland. Hon pratar om att vi går in i den kreativa eran just nu och det tror jag också. Innovation och kreativitet är de verktyg vi kan använda just nu för att hitta nya vägar. Vi kanske kommer tillbaka till ett samhälle som vi kan må bättre i, förhoppningsvis, och inte bara gå tillbaka till det som var innan. Vi går tillbaka till något nytt och vi är med och skapar det nya.

För Ingela Johansson innebar pandemiåret en flytt tillbaka till Karlstad.

Är du hemma för gott nu?

– Jag har flyttat hem till Karlstad, det har jag gjort, men om jag är här för gott – det är en väldigt lång tid! Men jag trivs bra med att vara tillbaka.

Ingela Johansson är tillbaka i hemstaden Karlstad, efter flera år i Malaysia och Singapore.
Ingela Johansson är tillbaka i hemstaden Karlstad, efter flera år i Malaysia och Singapore. Foto: Lena Richardson

Fotnot: Ytterligare några värmlänningar är med i samma event: Susanne Renck Kullgren, Dansstudion Karlstad, musikern Lia Kinell (född i Karlstad men bor i Stockholm) och Jan Thyr, film.

Artikeltaggar

AsienDigitaliseringKarlstadKonstKonstnärMalaysiaSingaporeUtställningarVärmlands länVärmlandsnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare