Det blir sannolikt ingen folkomröstning om den uppmärksammade skolsammanslagningen i Filipstad.
Nu blir det upp till kommunfullmäktige att besluta i frågan.
För några dagar sedan berättade NWT om den infekterade frågan om skolsammanslagningen i Filipstad.
Kommunen har beslutat att slå ihop Åsenskolan och Strandvägsskolan, något som rört upp känslor i Filipstad, inte minst bland föräldrar. I december förra året drev en föräldragrupp igenom frågan om en folkomröstning om skolsammanslagningen.
Då Strandvägsskolan, till skillnad från Åsenskolan, har en hög andel elever av utomeuropeisk härkomst har folkomröstningen lett till både kvällstidningsrubriker och rasismanklagelser.
Föräldrarna backade
Härom veckan backade föräldragruppen.
Nu ser man inte längre behovet av en folkomröstning, främst eftersom omröstningen skulle ske efter skolstart, i oktober, då sammanslagningen redan ägt rum.
– Lägg pengarna som skulle ha gått till folkomröstningen som resurser till skolorna i kommunen istället, så att alla barn får ut någonting bra av det, säger en av vårdnadshavarna till Filipstads Tidning.
Minst 430 000 kronor
Folkomröstningen väntas kosta minst 430 000 kronor.
På onsdagen debatterades folkomröstningen på kommunstyrelsen.
– Vi var överens om sakfrågan, men hade olika syn på vägen dit, säger kommunalrådet Åsa Hååkman Felth.
Det inte att ta miste på att frågan var politiskt känslig. Oppositionen med M och C ville lasta över ansvaret för kaoset som skapats kring folkomröstningen på majoriteten med S och V, men majoriteten bet ifrån.
– Vi ville hålla folkomröstningen den 13 juni, vilket hade varit före den nya skolorganisationen hade sjösatts. Vårt eget kommunkansli har också sagt att det hade varit möjligt att genomföra folkomröstningen då, sa Christer Olsson (M)
Pandemin påverkar
Kommunalrådet Åsa Hååkman Felth (S), poängterade att den nya skolorganisationen redan är sjösatt och att den inte skulle kunna tas tillbaka till skolstart för den kommande höstterminen även om folkomröstningen skulle hållas den 13 juni.
Hon tyckte även att det vore på sin plats att se till den senaste tidens utveckling av den pågående coronapandemin, samt att se till att osäkerheten kring den är för stor för att kunna genomföra en folkomröstning på ett tryggt och smittsäkert sätt redan i juni.
Beslut 12 maj
Åsa Hååkman Felth påpekade även att det i stort sett var omöjligt att hålla folkomröstningen före sommarlovet eftersom kommunen har lagen om offentlig upphandling att förhålla sig till, bland annat när det gäller inköp av röstsedlar.
Under nästa sammanträde i kommunfullmäktige, som ska hållas den 12 maj, kan politikerna slutligen komma att avgöra frågan om det ska hållas någon folkomröstning. Det krävs en kvalificerad majoritet för att kunna stoppa den, det vill säga att två tredjedelar av fullmäktige röstar för att den ska stoppas.
Läs mer: