Hoppa till huvudinnehållet

Degerforstränaren: ”Vi vill ha naturgräs"

Publicerad:
Degerforstränaren Andreas Holmberg vill se naturgräs på Stora Valla.
Degerforstränaren Andreas Holmberg vill se naturgräs på Stora Valla. Foto: Kajsa Juslin

Degerforstränaren Andreas Holmberg tycker att fotboll på naturgräs kontra konstgräs är två olika sporter.

– Det finns många skillnader, säger han.

När kommunstyrelsen skulle ta beslut om A-planens beläggning fanns Degerforstränaren Andreas Holmberg med via telefon för att svara på frågor.

– Det var spännande och en ny erfarenhet, säger Holmberg som är fast besluten om att han vill se naturgräs på Stora Valla.

– Det är ingen hemlighet. Det gynnar både oss som förening och lag men även publiken. Jag tycker att det är en mer attraktiv produkt att spela på naturgräs.

Vad skulle du säga är den största skillnaden på natur- och konstgräs?

– Det finns många skillnader. Det är nästan en annan sport. Närkamper existerar inte på konstgräs och det går inte att gå in i duellerna på samma sätt. Det gör att man inte kan bedriva presspelet som man vill. Tekniska misstag uppstår knappt.

– Många säger att tekniska lag gynnas av att spela på konstgräs men jag tycker tvärtom. Man ska också komma ihåg att det finns olika typer av konstgräs. En konstgräsmatta är inte samma år ett som år tre. Man behöver byta den ofta. Jag kan inte de ekonomiska kalkylerna men jag har svårt att se hur det i längden skulle löna sig med konstgräs.

Hur viktig fråga är det här?

– Jag tycker att den är viktig. Det ska vara naturgräs på Stora Valla. Det hör till. Både vi som klubb och förening är värda att ha en fin naturgräsplan.

"Sju miljoner"

Suzanne Hällström, klubbchef i Degerfors, säger så här:

– Grunden till att vi vill spela på naturgräs är för att "sporten" inom klubben tycker att det är det enda riktiga. Överlag säger både fotbollsspelare och ledare att fotboll ska spelas på naturgräs. Dessutom är det bättre om man ser det ur en miljöaspekt.

Om kommunfullmäktige på måndag beslutar om konstgräs på Stora Valla skulle Hällström känna en stor besvikelse.

– Verkligen. De enda som nyttjar Stora Valla nu och framgent är lokala fotbollsföreningar och de spelar samtliga på naturgräs. Det finns ingen anledning att lägga konstgräs på Stora Valla för att andra föreningar ska spela där. Vi har redan en konstgräsplan.

– Sedan diskuteras det även att man ska kunna ha event. Och för att kunna ha event på en konstgräsplan måste man köpa en täckning till den. Enligt uppgifter kostar en sådan sju miljoner. Vi har pratat med några som var med när Behrn arena byggdes och då pratade de också om möjligheterna till att ha event på arenan. De har haft ett event och det var när arenan invigdes...

Samtidigt som kommunfullmäktige äger rum spelar Degerfors borta mot IFK Göteborg.

– Det blir en spännande måndag. Vi får hoppas att båda slutar väl, säger Hällström.

Artikeltaggar

Andreas HolmbergDegerfors IFDegerfors IF HerrFotbollSuzanne Hällström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.