Hoppa till huvudinnehållet

”Att vara konstnär är att vara nyfiken”

Publicerad:
Peter Sternäng från Malmö ställer ut på Galleri Mats Bergman, med vernissage under fredagen, den 23 april. Utställningen pågår till den 8 maj.
Peter Sternäng från Malmö ställer ut på Galleri Mats Bergman, med vernissage under fredagen, den 23 april. Utställningen pågår till den 8 maj. Foto: Lisa Olaison

Ett klassiskt stilleben-motiv brukar visa frukt, en flaska eller en vas och kanske en klase vindruvor därtill. Konstnären Peter Sternäng fyller sina stilla motiv med betydligt mer liv än så.

På hans utställning ryms såväl frestande godis som sorgsna leksaker.

Peter Sternäng från Malmö gästar Karlstad och Galleri Mats Bergman, där det är vernissage under fredagen med en på flera sätt ovanlig konstnär.

För det första: hans måleri ryms inte inom fyrkantiga ramar. Han målar på pannåer som han efter första skisserna sågar ut efter konturerna.

För det andra: han målar ofta klara, glada färger och vardagliga motiv.

Men, för det tredje: motiven hämtas från hans nära värld och då ryms både klatschiga apelsinklyftor och spillrorna av ett liv som bröts upp vid en tuff separation.

Stilla liv eller död natur

Redan ordet stilleben ger ledtrådar, tycker Peter Sternäng själv.

– På tyska heter det stille leben, på engelska still life och på svenska stilla liv, men – på franska: nature morte, död natur.

Nostalgi eller sorg. Bilden av de överblivna leksakerna kan tolkas olika, och det tycker Peter Sternäng om.
Nostalgi eller sorg. Bilden av de överblivna leksakerna kan tolkas olika, och det tycker Peter Sternäng om. Foto: Lisa Olaison

Vissa av hans stilleben handlar om att fånga livet, andra tycker han själv passar bättre in på ”död natur”.

– Stillebenmåleri har jag alltid hållit på med och rekvisitan finns alltid inom räckhåll. Det traditionella stilleben-motivet är kanske ett dukat bord, en vinflaska, brödlimpa, bestick och solen lyser och det är lycka och glädje och man är i Sydeuropa.

Separationen präglade allt

Han tillbringar mycket tid i Grekland (när det inte är corona) och visst syns det soliga ljusa också i hans konstnärskap. En skilsmässa för ett par år sedan ledde dock till en stor kris, som kom att förändra även hans motivvärld.

– Det sätter sin prägel på hela tillvaron. Istället för de soliga, glittrande stillebensorterna var hela huset fyllt av pillerburkar, ångestdämpande. Det var omöjligt att inte se det.

Så han målade av dem också, vilket i sig dämpade ångesten.

Plockade isär livet

– Jag slutade med medicineringen ganska omgående och förstod att det var bättre att måla. Det var en sorts tröst, att arbeta sig ur det, samtidigt som man flyttade och höll på med allt praktiskt.

Ur livet som raserades och uppstod i ny form, kom också nya motiv.

– Man plockar ner hela sitt liv i småbitar och sorterar. En del ska till soporna, en del ska till barnen, en del ska till Myrorna, en del ska man ha själv och så vidare. Jag flyttade ateljén också och när man packar upp ser man med andra ögon.

En samling färgglada nagellacksflaskor signerade Peter Sternäng. En härlig färgklick, men också en påminnelse om kvinnan som lämnade honom.
En samling färgglada nagellacksflaskor signerade Peter Sternäng. En härlig färgklick, men också en påminnelse om kvinnan som lämnade honom. Foto: Lisa Olaison

Även banala saker berättar

På galleriväggarna kan nu ses slipsar, godispåsar och solhattar, men också medicinburkar, exets solglasögon, en hög med gamla leksaker och trasiga klockor.

– De mest banala saker runt en kan berätta väldigt mycket. Ju mer man tittar, desto mer ser man, säger han.

Skärvor av livet

På många av bilderna har han fångat skärvorna av ett gemensamt liv, men för den som inte vet bakgrunden, behöver inte en färgglad bild med exets nagellacksflaskor tolkas med sorg.

– Det är ju ingen mening att alla går runt och lipar på min utställning! Det finns inga klara gränser mellan en lycklig period och en olycklig period. Stillebenmåleriet håller ihop det, tycker jag, säger han.

Drivkraft: nyfikenhet

Att han i sitt måleri upphöjer alldeles vanliga prylar till konst handlar om att se, tycker han och berättar om hur exempelvis godispåsar lockar honom.

– Det pockar på att målas. Det har en massa färger och mönster som gör det intressant att titta på. Det är väl det som är att vara konstnär: att man är nyfiken. När Matisse fick frågan en gång om vad som är en bra målning, svarade han att det är något man känner är sett. Det känner man även när man ser en bra skådespelare eller författare; de har haft ögonen öppna. Livet pågår hela tiden runt en. Det gäller bara att notera det.

Peter Sternäng bor i Malmö men var i Karlstad mycket som ung: hans mormor och morfar bodde här och han sommarjobbade även på vägbygget av E18 genom staden.
Peter Sternäng bor i Malmö men var i Karlstad mycket som ung: hans mormor och morfar bodde här och han sommarjobbade även på vägbygget av E18 genom staden. Foto: Lisa Olaison

I Karlstad visar han oljemåleri, men han målar även i akvarell och så har han hittat glädjen i att skapa konst digitalt, genom att ”måla” i sin Ipad:

– Jag känner en enorm frihet. I akvarell har du en chans, du kan inte måla över eller retuschera. Här kan jag göra vad som helst och så trycker jag på ånga senaste penseldraget. Det är jätteroligt, säger han och tillägger med ett stort leende:

– Nu kan jag måla när det är mörkt också! Det enda ljuset jag behöver kommer från paddan.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilGalleri Mats BergmanHerrhagenKarlstadKonstKonstnärMalmöNöje/KulturSkilsmässorUtställningarVärmlands länVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.