Hoppa till huvudinnehållet

Västanå-skådis om polisserien: "Det finns en ärlig ton”

Publicerad:
Jakob Hultcrantz Hansson spelar en militär som tillhör en specialgren. Huvudrollen görs av Eva Röse.
Jakob Hultcrantz Hansson spelar en militär som tillhör en specialgren. Huvudrollen görs av Eva Röse. Foto: Særún Hrafnkelsdottir Noren/Björn Liljegrääs/Jakob Dahlström

En ung soldat dör under en omfattande militärövning på Gotland.

Polisen Maria Wern undersöker fallet och möter militärt motstånd i sin utredning.

Nu visas den åttonde säsongen av "Maria Wern" och i en av de tyngre rollerna syns Västanå-skådespelaren Jakob Hultcrantz Hansson.

Jakob Hultcrantz Hansson kom nyligen tillbaka till Värmland efter en sejour i Nordnorge där han medverkade i uppsättningen "Koka björn" som framfördes under gnistrande norrskenshimmel. Nu är han aktuell i den åttonde säsongen av polisserien "Maria Wern" som är inspelad på ett somrigt Gotland.

– Serien spelades faktiskt in redan på vårkanten 2019, börjar Jakob Hultcrantz Hansson och minns en arbetsvardag innan pandemin.

– Det känns så länge sedan, det är en annan tid nu.

Den nya säsongen har undertiteln "Fienden ibland oss" och började sändas tidigare i veckan. Jakob Hultcrantz Hansson gör rollen som den styvnackade militären Andreas Björnsson, en man med ett uppblåst ego.

– Han tillhör en specialstyrka inom det militära, de som är med där räknas till de allra tuffaste militärerna.

Foto: Særún Hrafnkelsdóttir Norén

"Tuffa killar"

Serien bygger på böcker som är skrivna av Anna Jansson, den första utkom vid millennieskiftet. Tv-serien hade premiär 2008 och huvudrollen spelas av Eva Röse.

– Det är alltid givande att arbeta med så erfarna människor. Eva Röse är väldigt varm, kunnig, nyfiken och intresserad. För mig fanns det mycket att lära under inspelningarna.

Det är inte första gången han får gestalta en man med stor pondus. I SVT-serien "Midnattssol" spelade Jakob Hultcrantz Hansson polis med bland andra Peter Stormare.

– Båda rollerna är tuffa killar, uniformerade personer i en krim-miljö. Det finns några likheter mellan rollerna – med tuffingar är det ofta så att de har skaffat sig ett skal av en eller annan anledning. Det är karaktärer som på olika sätt skyddar sig, de bär på något som behöver skyddas.

Det finns i många fall något motsägelsefullt i karaktärerna menar han.

– Egentligen är det ju så att ju tuffare man är, desto mjukare kan man vara. Har man inget skal är man tuff på riktigt. Skaffar man sig ett skal, en mur och verkar väldigt hård så är det någonting därinne man är rädd att andra ska se. Just den där balansen är intressant att hitta som skådespelare. Det finns en dubbelhet i de flesta roller.

Foto: Særún Hrafnkelsdóttir Norén

"Ingenting är överdrivet"

Det gotländska landskapet spelar en stor roll i serien, fortsätter Jakob Hultcrantz Hansson. Miljön sammantaget med en jordnära och vardagsrealistisk ton tycker han ger serien sin personlighet.

– Handlingen följer polisen Maria Wern både privat och i jobbet, det är ett vanligt och effektiv sätt att berätta historier. Alla karaktärer växer i takt med att man får se olika sidor.

– Det finns en ärlig ton i serien, ingenting är överdrivet. Karaktärerna ligger ganska nära det realistiska.

Iskall roll för Västanå-skådis: "En riktig skitstövel!"

"Maria Wern - Fienden ibland oss" sänds på Cmore och visas senare i år på TV4. Härnäst väntar ytterligare en tv-serie för Jakob Hultcrantz Hansson. Inspelningarna inleds i Stockholm i slutet av månaden, men några detaljer kring projektet får han inte avslöja. Snart väntar även uppladdningen inför sommaren på Västanå Teater.

– Vi siktar på att kunna köra "Körkarlen" i sommar. Vi hoppas! Så det är de två projekten som har mitt fulla fokus i det närmaste. Just växelbruket mellan teaterscenen och film och tv är så givande.

Artikeltaggar

C MoreDeckareFilmGotlands kommunJakob Hultcrantz HanssonLitteraturNöje/KulturPeter StormareStockholmSunneTV-serierTV4Västanå teater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.