Hoppa till huvudinnehållet

Finansiera Värmlands småföretag så de kan finansiera Sverige

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Pandemi eller inte, Företagarnas undersökningar har sedan 2011 visat att de mindre företagen har stora svårigheter med att få finansiering för att kunna investera i tillväxt, skriver Eva Cooper (bilden) och Daniel Wiberg.
Pandemi eller inte, Företagarnas undersökningar har sedan 2011 visat att de mindre företagen har stora svårigheter med att få finansiering för att kunna investera i tillväxt, skriver Eva Cooper (bilden) och Daniel Wiberg. Foto: Företagarna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När de mindre företagen väljer bort investeringar och expansion innebär det färre nya jobb, lägre skatteintäkter och svagare tillväxt i regionen, skriver Eva Cooper och Daniel Wiberg.

Osäkerheten som följer pandemins restriktioner har gjort att många företag i Värmland satt sina framtidsplaner på paus. Det här är inte bara bekymmersamt för företagen utan en stor huvudvärk för hela Värmland. För när de mindre företagen väljer bort investeringar och expansion innebär det färre nya jobb, lägre skatteintäkter och svagare tillväxt i regionen.

En ny rapport från Företagarna visar att det framför allt är de viktiga företagen i uppstarts- eller tillväxtfas som dragit ner på sina investeringar under pandemiåret 2020. Det här vet vi är företagen som kan bli det nya Löfbergs Lila, Billerud Korsnäs eller Stora Enso och alltså få stor betydelse för välfärden i hela Värmland.

Expansion låter som en stor förändring, men mindre och växande företag investerar hela tiden. Ofta är det relativt små men nödvändiga satsningar som att ta fram en ny hemsida, rekrytera till en ny tjänst eller vidareutbilda anställda. På många sätt självklara investeringar men likväl nödvändiga för såväl nya jobb som mer skattpengar i regionen.

Så skriver du en debattartikel

Men oavsett investeringens storlek så är frågan alltid densamma: Var ska pengarna tas ifrån? Om det är goda tider så föredrar småföretagare att göra både större och mindre investeringar med hjälp av eget intjänat kapital. Men under en kraftig utvecklingsfas eller som nu i en ekonomisk kris behöver många företag ett tillskott av pengar utifrån.

Vi lever nu i osäkra tider. Men när företagare vågar satsa får de ändå kämpa i motvind. Företagarnas rapport visar att hela 7 av 10 företag som sökt extern finansiering under 2020 tycker att det varit svårt eller väldigt svårt att få ett lån eller ta del av riskkapital.

Pandemi eller inte, Företagarnas undersökningar har sedan 2011 visat att de mindre företagen har stora svårigheter med att få finansiering för att kunna investera i tillväxt. Trots en historiskt låg ränta och satsningar på statligt riskkapital i tidiga faser så kvarstår problematiken än i dag.

För att råda bot på problematiken behöver våra politiker, lokala bankkontor och andra investerare i regionen en ökad kunskap om småföretagens förutsättningar. De små och växande företagen i Värmland behöver lösningar som är anpassade till deras storlek och verklighet.

Småföretagen under de senaste 20 åren stått för fyra av fem nya jobb i den svenska ekonomin. Hur djupa och långvariga effekterna av pandemin blir avgörs därför till stor del av hur utvecklingen i de småföretagen blir.

Eva Cooper

Regionchef, Företagarna Värmland

Daniel Wiberg

Chefsekonom, Företagarna

Artikeltaggar

BankerCoronavirusetDebattEva CooperFöretagandeFöretagarnaFöretagarna VärmlandVärmlands län