Hoppa till huvudinnehållet

Problematiskt åsiktsförbud

Publicerad:
Säg nej till Morgan Johansson (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringen, eller åtminstone Socialdemokraterna, vill göra det straffbart att förneka Förintelsen. Det är problematiskt på flera nivåer, men är framför allt ett cyniskt spel av S för att trygga sin egen makt och att försöka demonisera sina motståndare.

Det var justitieminister Morgan Johansson (S) som i slutet av förra veckan gjorde sitt utspel om att man vill förbjuda förnekandet av Förintelsen, och vill tillsätta en parlamentarisk kommitté att utreda frågan. Förhoppningen var väl att få så många andra partier med sig att det då skulle gå att brunsmeta de partier som inte ställde upp av principiella skäl.

Dessbättre verkar de som de inte fått den uppslutning de räknat med. Oaktat hur vedervärdigt det är att förneka Förintelsen så är det en mycket dålig idé att lagstifta om vad som är historisk sanning och att förbjuda åsikter, hur avskyvärda de än är. Varje hyfsat liberalt sinnad person borde sparka bakut inför något sådant. Vilka andra historiska händelser skall vara föremål för statlig sanktion?

Reaktionerna har tack och lov varit rätt avmätta. Tina Acketoft, som är Liberalernas representant i riksdagens konstitutionsutskott, är kritisk och säger till Sveriges radios Ekoredaktion att "det går inte att bara slänga in ett förbud. Det förändrar inget i grund och botten." Även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är kritiska. Till och med regeringspartnern Miljöpartiet säger, genom Rasmus Ling i justitieutskottet, att det finns både principiella invändningar och ifrågasätter också om ett förbud skulle vara effektivt.

Det kommer att bli svårt för Morgan Johansson och S att brunsmeta så många som inte vill ställa upp bakom ett förbud.

Ett förbud skulle inte göra det lättare att motarbeta antisemitism och förnekande. Istället skulle det snarare späda på misstron hos diverse konspirationsteoretiker. Den sortens åsikter bemöts bäst med öppen debatt, där de bisarra argumenten kommer i ljuset. Därför vore ett förbud kontraproduktivt.

Sedan kan man fråga sig vilka andra folkmord som också skulle bli föremål för förbud att förneka? Holodomor – den organiserade massvälten i Ukraina? Folkmordet på assyrier/syrianer – Seyfo – och på armenier och pontiska greker i Turkiet? Om inte så varför då? Hur är det med kommunismens alla offer under Lenin, Stalin, Mao, Pol Pot med mera?

Johansson försöker också spela bort korten genom att tala om högerextremism. Antisemitismen är en hydra som ständigt hittar nya uttryckssätt. Att förneka Förintelsen är bara ett av dem. Dagens antisemitism har mer ett ursprung i Mellanösternkonflikten och har med statens Israels existens att göra och den växande islamismen. Det är sedan en antisemitism som kommit hit med invandring från området.

Socialdemokraterna borde här sopa rent framför egen dörr. Deras eget ungdomsförbund SSU har i till exempel Malmö en riktig osnygg historia härvidlag. Nu försöker de spela bort korten med det här utspelet för att slippa ta tag i sina egna interna problem. Regeringen skänker också mångmiljonbelopp till den Palestinska myndigheten som ständigt sprider antisemitisk propaganda.

Det finns ingen anledning för de andra partierna att sätta sig i en utredning om förnekelseförbud. Istället måste man göra klart det olämpliga i det hela för S och inte falla i den fälla som justitieministern gillrat.

Artikeltaggar

FolkmordFörintelsenIslamismJosef StalinKambodjaKristdemokraternaLedareLiberalernaMalmöMao Tse-tungMiljöpartietMorgan JohanssonPalestinska myndighetenRasmus LingRegeringenRiksdagenSocialdemokraternaSovjetunionenSSUSverigedemokraternaTina AcketoftTurkietUkrainaVladimir Lenin