Över 1000 förlorar jobbet på Stora Enso – ”påverkar inte Skoghall”

Publicerad:

Stora Ensos beslut att stänga pappersbruken i Kvarnsveden och Veitsiluoto, Finland, påverkar inte kartongfabriken i Skoghall. Det meddelar Stora Ensos vd och koncernchef Annica Bresky vid en presskonferens.

På tisdagsförmiddagen kom nyheten att Stora Enso planerar att permanent stänga massa- och pappersproduktionen i Kvarnsveden, Borlänge, och Veitsiluoto i Finland.

Vid Kvarnsveden riskerar 440 personer att bli av med jobbet, i Finland påverkas 670 personer. Genomförs planerna kommer alltså som mest 1110 personer att förlora jobbet vid de båda anläggningarna.

MBL-förhandlingar med personalen har inletts på de båda orterna. Förverkligas bolagets planer beräknas nedläggningarna vara genomförda under tredje kvartalet i år.

Minskad efterfrågan

Bakgrunden till beslutet är att efterfrågan på tidningspapper minskar till följd av att konsumenterna allt mer övergår till att läsa tidningar digitalt. Efterfrågan på papper för reklam- och kontorsbruk i Europa har också minskat under en längre tid. Den trenden har accelererat på grund av pandemin, som har lett till förändringar i konsumentbeteenden. Som ett resultat finns det en stor överkapacitet på den europeiska pappersmarknaden, vilket har orsakat låga prisnivåer.

”Bruken i Kvarnsveden och Veitsiluoto är båda förlustbringande och deras lönsamhet förväntas förbli otillfredsställande även framöver.” skriver Stora Enso ett pressmeddelande.

”Tunga nyheter”

– Det här är tunga nyheter för vårt företag och våra kollegor i Veitsiluoto och Kvarnsveden. Våra medarbetare på bruken är mycket kompetenta och har gjort sitt yttersta under mycket svåra omständigheter, säger Stora Ensos vd och koncernchef Annica Bresky i pressmeddelandet.

Koncernchefen Annica Bresky under Stora Ensos direktsända presskonferens.
Koncernchefen Annica Bresky under Stora Ensos direktsända presskonferens.

Inga lokala kommentarer

Marie Morin, platschef på Skoghalls bruk, meddelar att hon inte kan ge några kommentarer. All kommunikation runt det här beskedet ska ske via koncernledningen. På koncernledningens presskonferens på tisdagsförmiddagen ställde NWT frågan till koncernchefen Annica Bresky om beslutet kommer att ha några konsekvenser för bruk inom andra divisioner, till exempel kartongfabriken i Skoghall.

– Det här har ingen betydelse för andra divisioner. Vad vi hoppas är att vi kan använda kompetent personal från Kvarnsveden och Veitsiluoto för jobbmöjligheter inom andra enheter inom Stora Enso, om de vill flytta, svarade Annica Bresky.

Integrerade bruk

Kvarnsvedens bruk i Borlänge har två pappersmaskiner med en sammanlagd årlig kapacitet på 565 000 ton papper. Bruket har också ett integrerat termomekaniskt massabruk för barrved med en årlig kapacitet på 900 000 ton.

Veitsiluoto-bruket i Kemi, Finland, har en total årlig kapacitet på 790 000 ton fördelat på tre pappersmaskiner. Dessutom har bruket en integrerad kemisk massafabrik (360 000 ton/år), sliperi och en arkningsanläggning.

Artikeltaggar

Marie MorinNäringslivPappersindustriSkoghallStora Enso

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare