"En utbyggnad av E18 skulle betyda oerhört mycket”

Publicerad:
Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) har länge jobbat för en utbyggnad av E18 mellan Töcksfors och Valnäs vid Segmon. Nu hoppas han att projektet kommer med i den nationella planen. Foto: Jens Magnusson

Beskedet att regeringen vill öka satsningen på infrastrukturen gläder de värmländska kommunalråden.

– En utbyggnad av E18 mellan Valnäs och Töcksfors skulle betyda otroligt mycket, säger Daniel Schützer (S).

Hoppas på infrastruktursatsningar i länet efter jättepaketet

I samband med den förra uppdateringen av den nationella infrastrukturplanen för tre år sedan var det nära att en utbyggnad av delar av de åtta milen mellan Valnäs och Töcksfors hade kommit med.

Tanken var att bygga sju stigningsfält, göra korsningsåtgärder och sätta upp viltstängsel längs 37 kilometer väg till en kostnad av 163 miljoner kronor.

”Alla är överens”

Nu hoppas Årjängs kommunalråd Daniel Schützer att en utbyggnad av E18 i västra Värmland prioriteras den här gången.

– Både kommunerna och Region Värmland är överens om att den här delen av E18 måste få en bättre standard. Det skulle betyda otroligt mycket att få en snabb och säker väg där vi slipper farliga omkörningar.

– Speciellt när dagens väg riskerar att få sänkt hastighet från 90 till 80 kilometer i timmen. Ombyggnaden bör inledas med sträckan Töcksfors-Årjäng som är sämst, säger Daniel Schützer.

Runt 100 tåg

Kils kommunalråd Anders Johansson (S) hoppas att järnvägen Karlstad-Kil kan byggas ut i närtid.

– Ja, i dag trafikeras sträckan av närmare 100 tåg per dygn och därför behövs det verkligen en utbyggnad till dubbelspår. Ett sådant behov har egentligen funnits sedan 1960-talet, säger han.

Kils kommun önskar sig även andra tågsatsningar.

– Vi vill att det byggs en godsterminal vid Epadalen strax öster om centrala Kil. Då kan det mesta av godshanteringen flytta dit och det skulle göra att vi kan minska spårområdet i Kil som är väldigt omfattande.

– Genom att även anlägga ett triangelspår mellan Värmlandsbanan, Fryksdalsbanan och Norge/Vänerbanan skulle vi korta restiderna, säger Anders Johansson.

Artikeltaggar

Anders JohanssonÅrjängDaniel SchützerKarlstadKilSegmonTöcksforsTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare