Nu står de första husen klara

Publicerad:
På Piludden har två nya hus vuxit fram under årets gång. I fredags var det slutbesiktning. Foto: Filip Kowalski

Filipstads nya villaområde växer fram på Piludden med en fin utsikt över Daglösen.

I förra veckan blev två nya hus slutbesiktigade och inom kort kommer ägarna få grönt ljus att bära in sina möbler.

– Det händer mer i Filipstad än vad man kan tro, säger byggnadsinspektör Tony Trust som har följt de senaste projekten från start till mål.

Filipstad har gjort ordning sammanlagt nio villatomter inom detaljplanerat område på vackra Piludden.

På två av tomterna har det byggts hus och i fredags i förra veckan kunde de slutbesiktigas.

Här kommer husägarna kunna få eftermiddagssol på uteplatsen med utsikt över Daglösen.
Här kommer husägarna kunna få eftermiddagssol på uteplatsen med utsikt över Daglösen. Foto: Filip Kowalski

Ett av husen, ett nyckelfärdigt hus från LB-hus, hade byggts under knappa nio månader under ledning av Filipstadsföretaget M Degerstedt bygg i samarbete med några lokala underleverantörer som till exempel Elfirman Zetterlund och Dahlöv, Rörteknik Lesjöfors och WMT konsult.

Kommunen har gjort ordning sammanlagt nio villatomter på Piludden, varav det har byggts hus på två.
Kommunen har gjort ordning sammanlagt nio villatomter på Piludden, varav det har byggts hus på två. Foto: Filip Kowalski

En av dem som följde slutbesiktningen noga var kommunens byggnadsinspektör Tony Trust. Hans roll var att bedöma om ägarna kunde ges tillträdestillstånd till sitt nya boende.

– Det känns jätteroligt att vara här idag. Jag har varit inblandad i projekten förhållandevis tidigt. Man kan säga att jag har fått vara med från den första ritningen hela vägen fram till färdigt hus, säger han.

Köket i det nya huset har gott om arbetsytor för att kunna laga god mat.
Köket i det nya huset har gott om arbetsytor för att kunna laga god mat. Foto: Filip Kowalski

Förklaring finns

Villatomterna som Filipstads kommun har gjort i ordning på Piludden för nybyggnationer ger förutsättningar för ett trevligt boende. När området står klart kommer gatorna att vara asfalterade och bredband via fiber kommer att vara framdraget till fastigheterna, precis som vatten- och avlopp. Med tanke på närheten till vattnet kan det tyckas att det vara märkligt att bygget är tillåtet ur strandskyddssynpunkt, men det har sin förklaring.

– Här går det att bygga eftersom området är detaljplanerat och att strandskyddet är reglerat inom detaljplanen. För att bygga här behöver man därmed inte söka en separat dispens från strandskyddet, säger Tony Trust.

Kommunens byggnadsinspektör Tony Trust har följt projekten från den första ritningen till tillträdestillståndet.
Kommunens byggnadsinspektör Tony Trust har följt projekten från den första ritningen till tillträdestillståndet. Foto: Filip Kowalski

Idag finns sju av Filipstads kommuns villatomter kvar att bygga på. Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Filipstad har fått uppdraget av kommunen att förmedla dem på bostadsmarknaden.

Projekt på gång

Under de senaste åren har det inte byggts särskilt många nya villor i kommunen, men med de nya tomterna på Piludden samt några tomter i andra delar av kommunen finns förutsättningar för nyproduktion.

– Jo, men det finns några nya objekt i Filipstad. Det finns några som har kommit igång med sina projekt och det finns även dem som ska igång. Det känns jättekul, säger Tony Trust.

I tvättstugan kommer husägarna ha bra ytor för att sortera tvätt, liksom för att ta hand om den när den ska torkas.
I tvättstugan kommer husägarna ha bra ytor för att sortera tvätt, liksom för att ta hand om den när den ska torkas. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

ByggnationFilipstadHem och inspirationHus och hemPiluddenTony Trust

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare