Hoppa till huvudinnehållet

Jenny Haglund: ”Jag är supertaggad på revansch”

Publicerad:
Jenny Haglund laddar för fullt inför den kommande säsongen som är en månad bort.
Jenny Haglund laddar för fullt inför den kommande säsongen som är en månad bort. Foto: Lisa Olaison

Efter en väldigt annorlunda säsong 2020 är nu starten på Europatouren en månad bort. För Karlstads Golfklubbs stjärna Jenny Haglund är det också startskottet för revansch på en säsong som hon inte är nöjd med.

– Jag vill såklart vinna på Europatouren igen och det är ett mål som jag har, berättar hon.

Ingenting var sig likt i sportens värld under år 2020 och golfen var inget undantag. När coronapandemin slog till med full kraft för ett drygt år sedan var Jenny Haglund i Sydafrika och efter det blev det ingen tävling före Scottish Open i mitten av augusti.

När det var dags för tävling igen så var det under mycket noggranna omständigheter.

– Det var jätterestriktioner med coronabubblor och tester flera gånger i veckan. Det fungerade jättebra men det var speciellt, en noggrannhet på ett helt annat sätt än vad det var i Sverige.

Coronapandemin har också inneburit ett ovanligt långt uppehåll mellan säsongerna men nu är den första tävlingen på Europatouren bara en månad bort, det spelas i Sydafrika den 13-16 maj.

Till den här säsongen har Jenny Haglund bytt klubbmärke från Callaway till Titleist.
Till den här säsongen har Jenny Haglund bytt klubbmärke från Callaway till Titleist. Foto: Lisa Olaison

Det långa tävlingsuppehållet har inneburit att Jenny Haglund har haft tid att experimentera lite och hon har till exempel bytt klubbmärke från Callaway till Titleist

– Det gick inte som jag ville förra året, så jag tog beslutet att testa på nya saker som jag inte haft tid till förut. Nu fick man ett år på sig och kunde jobba på en del tekniska bitar. Var det någon gång som man skulle testa något nytt så var det under förra året eftersom det inte räknades och all min status går vidare till det här året.

Sen leverans

De nya klubborna provade Jenny ut i början av året men det tog sin tid innan de var i hennes bag.

– Det har varit en produktionsfördröjning på grund av corona och brexit, klubborna tillverkas i England, har försvårat leveransen så de kom först för två veckor sedan.

Vad tror du att bytet av klubbor kan innebära?

– Jag har gjort en ordentlig utprovning och jag litar på det som jag har gjort. Sedan har jag stöttning om det skulle vara något jag inte trivs med men nu känns det väldigt bra.

Behöver komma iväg

Den nybyggda golfhallen med simulatorer på Karlstad Golfklubb har varit guld värd för Jenny Haglund under vintern men den sparsamma våren har inte varit till hennes fördel. Med en månad kvar till säsongsstarten har till exempel inte hennes hemmabana öppnat för spel än.

– Jag har planer på att komma iväg på ett träningsläger men ännu inte tagit ett beslut på om eller vart vi ska åka. Landslaget har en bas i Phoenix som jag kan åka till, men det är långt dit och en tidsomställning så det känns inte helt optimalt med tanke på att vi ska till Sydafrika och tävla. Jag behöver komma till ett ställe som har bättre förutsättningar när det gäller greener och spel än vad jag har nu här hemma, säger Jenny.

Det har blivit många, många träningstimmar i simulatorerna på Karlstad GK för Jenny Haglund.
Det har blivit många, många träningstimmar i simulatorerna på Karlstad GK för Jenny Haglund. Foto: Lisa Olaison

Hon är med på både Europatouren och LPGA-touren i USA men det är på den förstnämnda som kom kommer att satsa under 2021, åtminstone till att börja med.

– Min status på LPGA-touren är ganska dålig för tillfället. Om jag till exempel hade anmält mig till veckan hade jag varit första reserv. Om jag anmäler mig till LPGA-tävlingar kommer jag att komma med då och då och det kommer att vara i sista minuten vilket är svårt att planera med corona. Just nu tänker jag att jag vill fokusera på en tour och det blir Europatouren, berättar Jenny.

Krångliga regler

Och hon fortsätter om att det kan vara krångligt att blanda mellan två tourer.

– Om jag anmäler mig till en tävling på LPGA och kommer med så kan jag inte tacka nej utan då måste jag åka. Det finns en massa regler som man måste ta hänsyn till som gör det komplicerat i den positionen som jag är i just nu. Det kommer att bli en satsning på Europatouren. Är det så att jag skulle prestera bra på någon av de tävlingarna som är sammankopplade med LPGA så jag får en bättre status där så tar jag kanske ett annat beslut.

Jenny är inte nöjd med säsongen 2020 och är revanschsugen i år.
Jenny är inte nöjd med säsongen 2020 och är revanschsugen i år. Foto: Lisa Olaison

Det är också en revanschsugen Jenny Haglund som vi träffar nu när hennes säsong är i sin linda.

– Resultatmässigt är jag inte alls nöjd med förra säsongen. Nu vill jag bygga upp mitt självförtroende och ha roligt ute på banan och jobba med de processer som jag har börjat med. Jag vill självklart vinna igen på Europatouren så det är ett mål.

Siktar mot finrummet

Det är alltså Europatouren som är fokus i nuläget men på sikt är målsättningen ännu högre - att ta sig in i golfen absoluta finrum igen.

– Jag vill ta tillbaka mitt kort på LPGA-touren. Min bästa prestation tar mig garanterat dit men jag måste höja min sämsta prestation och det är väldigt små marginaler som det handlar om i golf. Jag har lagt ner mycket hårt arbete under den här uppehållsperioden och hoppas att det ska komma något positivt ur det, säger Jenny.

Och hon avslutar:

– Jag är supertaggad på att ta revansch och det ska bli kul att komma iväg igen efter att man mer eller mindre har varit hemma i ett år.

Artikeltaggar

EuropatourenGolfJenny HaglundKarlstadLPGA-touren

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.