De ger Hammarö ett galleri – och satsar på wow-faktorn

Publicerad:
Snart får Hammarö ett sprillans nytt konstgalleri. Mattias Frykholm, Carolina Levén, Ylva Storm och Pernilla Carlsson är konstnärerna som driver galleriet. Foto: Lisa Olaison

Tre liter mjölk, ost, gurka, limpa och så ett konstverk. Inköpslistorna kan komma att se annorlunda ut på Nolgård framöver, för på Valborgsmässoafton invigs ett helt nytt konstgalleri, granne med Stora Coop Hammarö.

– Vi hoppas att det ska bli en wow-upplevelse när man kommer hit, säger Ylva Storm.

Invigningen blir på Valborgsmässoafton, men redan nu är förvandlingsnumret klart: från före detta apotekslokal till ett modern galleri fyllt med konstverk.

Så var de fyra konstnärerna bakom satsningen också redo att öppna redan till påsk, men invigningen flyttades fram på grund av smittoläget.

– Vi hade extremt högt varv i oss då fram till påsk med alla förberedelser. Sen bara pyste det ut, men det som var bra att jag hann måla klart en tavla och vi hann förbereda lite mer, säger konstnären Mathias Frykholm.

Sommarsatsning ledde vidare

Han är initiativtagare till Hammarö Art Gallery och avstampet togs redan i somras, då lokalen fylldes med en sommarutställning. Tanken var att hitta något som skulle locka till hemester och visst drog konsten folk.

Hammaröbon och konstnären Mattias Frykholm är glad över att kunna vara med och ge ön ett galleri. ”Vi har en konstförening som är aktiv och har Ökonstrundan varje år. Sen har vi ju Lars och Junior Lerin så det finns konstfokus på ön, men det har saknats ett galleri och det ser vi till nu att etablera, säger Mathias Frykholm.
Hammaröbon och konstnären Mattias Frykholm är glad över att kunna vara med och ge ön ett galleri. ”Vi har en konstförening som är aktiv och har Ökonstrundan varje år. Sen har vi ju Lars och Junior Lerin så det finns konstfokus på ön, men det har saknats ett galleri och det ser vi till nu att etablera, säger Mathias Frykholm. Foto: Lisa Olaison

– Den här lokalen stod tom då och när jag kom in hit och kikade kände jag direkt att det här andas ju verkligen galleri. Sedan när Sommarkonst var slut föddes idén att det här funkar ju faktiskt som ett permanent galleri, säger Mathias Frykholm och avslöjar att det blir Sommarkonst på ön även i år, i det nya galleriet, i juli.

Fyra kollegor

Han har med sig tre konstnärskollegor i satsningen: Ylva Storm, Carolina Levén och Pernilla Carlsson.

Hela kvartetten är också aktiv i Carlstad Art Gallery, som finns i Duvanhuset i centrala Karlstad.

– Det känns fantastiskt roligt att stå här och snart få inviga det här, säger Mathias Frykholm.

Det är inte så att ni konkurrerar med er själva nu då, när ni driver två gallerier?

– Jag tänker att det kan vara en styrka, säger Carolina Levén.

De når ut till olika publik, samtidigt som de även kan locka besökare från det ena stället till det andra.

"Vi hoppas att det ska bli en wow-upplevelse när man kommer hit, så att man vill prata om det sen”, säger skulptören Ylva Storm, som hoppas att budskapet ska nå ut till alla konstintresserade.
"Vi hoppas att det ska bli en wow-upplevelse när man kommer hit, så att man vill prata om det sen”, säger skulptören Ylva Storm, som hoppas att budskapet ska nå ut till alla konstintresserade. Foto: Lisa Olaison

De lite annorlunda lägen de satsat i inbjuder också nya grupper till konstupplevelser och till både spontanbesök och -köp. Carlstad Art Gallery ligger i ett shoppingcenter, Hammarö Art Gallery ligger bredvid en stor livsmedelsaffär.

Ingetdera är klassisk galleri-placering, vilket är en fördel, tycker de:

– Det blir lättillgängligt här. Det är enkelt att ta sig hit och vi tror stenhårt på det här, säger Ylva Storm.

– Det är ett klockrent ställe att vara på! Det finns en naturlig rörelse här. Hit kommer tusentals besökare varje vecka till butiken som strömmar in och ut plus att Nolgård som område har växt, säger Mathias Frykholm.

– Både konst och mat lockar och inspirerar ögat. Jag tror kombinationen är jättebra, säger Coop Värmlands VD Anneli Borg Lundgren.

Kooperativ konsthistoria

Klas Olsson, kommunikationschef på Coop Värmland, ser också historiska kopplingar:

– Kooperation och konst har en lång historia. Redan Kooperativa förbundet hade en lång tradition att visa upp konst för fler och att konsten skulle bli mer lättillgänglig. KF köpte in konstverk och gav till föreningarna och vi har också fått del av det, säger han.

Coop Värmland äger till och med ett verk av Miró. Det finns på Värmlands museum.

Klas Olsson öppnar för att Coop Värmland skulle kunna visa verk ur sina samlingar på det nya galleriet.

– Vi har lite Amelin, mycket från Gustavsberg och Lisa Larsson. Det kanske kan vara en idé, att vi själva blir gästutställare! säger han.

Janne Torstensson är första gästutställaren på Hammarö Art Gallery. ”Jag blev glad när jag hörde det, för han har jobbat 40 år hos oss på Coop”, berättar Klas Olsson.
Janne Torstensson är första gästutställaren på Hammarö Art Gallery. ”Jag blev glad när jag hörde det, för han har jobbat 40 år hos oss på Coop”, berättar Klas Olsson. Foto: Lisa Olaison

”Vill ha mångfald”

Gästutställningar är en del av konceptet på det nya galleriet. Dessutom har Hammarö konstförening fått ett eget rum.

– Vi som driver det har en stor och härlig yta. Samtidigt har vi konstföreningen och en gästutställning – då får man med mycket! Vi vill ha in en mångfald i vårt galleri, säger Mathias Frykholm.

Längtan efter kultur

Även om pandemin både stoppat upp och krånglat till, är en nysatsning i denna tid inte självklart dålig timing. Mathias Frykholm påminner om att det var just motigheterna med pandemin som födde idén om sommarkonst:

– Det har kommit fram en väldig kreativitet hos människor, hur man kan göra saker trots pandemin, säger han.

Carolina Levén tror att många längtar efter konstupplevelser. Det nya galleriet är luftigt och tar in max 12 personer samtidigt, så det ska vara coronasäkert.
Carolina Levén tror att många längtar efter konstupplevelser. Det nya galleriet är luftigt och tar in max 12 personer samtidigt, så det ska vara coronasäkert. Foto: Lisa Olaison

– Jag tror att många längtar efter konst och kultur just nu, så jag tror att vi ligger helt rätt, säger Carolina Levén.

– Här är lätt att hålla avstånd och är det något som är tillgängligt i de här tiderna är det att titta på konst, säger Ylva Storm.

Spektakulär framtid

I framtiden, i mer normala tider, hoppas de också kunna ordna evenemang av olika slag.

– Det finns så mycket man kan göra. Vi öppnar som konstgalleri och det kommer vi alltid att vara i grund och botten, men vilka möjligheter som finns sedan får växa fram. Det är en väldigt spännande tid vi går till mötes, när vi kickar igång det här, säger Mathias Frykholm.

Inte minst flaggar Klas Olsson för att den coronaanpassade invigningen kommer att följas av något större, när det blir möjligt.

– Vi återkommer efter pandemin med något riktigt spektakulärt!

Pernilla Carlsson är en av de drivande konstnärerna bakom nya Hammarö Art Gallery.
Pernilla Carlsson är en av de drivande konstnärerna bakom nya Hammarö Art Gallery. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Anneli Borg LundgrenCarlstad Art GalleryCarolina LevénCoop VärmlandHammaröHammarö Art GalleryKarlstadKlas OlssonKonstKonstnärKonstverkMathias FrykholmNäringslivStora CoopUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare