Svenskarna vill att AP-fonderna lämnar fossila bolag

Debatt
PUBLICERAD:
De vill inte att deras pensionspengar ska investeras i kol-, olje- och gasbolag som förstör klimatet, skriver Lars-Ola Westerlund.
Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix/TT
Precis som en majoritet av svenska folket tycker Naturskyddsföreningen att AP-fonderna ska sluta bidra till klimatkrisen, skriver Lars-Ola Westerlund.

Svenska folket har gett en tydlig signal till de statliga AP-fonderna. De vill inte att deras pensionspengar ska investeras i kol-, olje- och gasbolag som förstör klimatet.

Trots att vi befinner oss i en klimatkris investeras miljarder av våra svenska pensionspengar i flera av världens största kol-, olje- och gasbolag. Mot svenskarnas vilja.

I en opinionsundersökning som Naturskyddsföreningen beställt av Kantar Sifo svarar över hälften, 51 procent, att de anser att AP-fonderna ska sluta investera i kol-, olje- och gasbolag. Ungefär var fjärde svarar vet inte, medan en dryg fjärdedel stödjer investeringarna.

Undersökningen visar också att två av tre, 67 procent, tycker det är viktigt att deras pensionspengar investeras klimatmässigt hållbart. Det är en väldigt tydlig signal från svenska folket.

Naturskyddsföreningen tog upp problemen med AP-fondernas investeringar i fossilbolag redan för ett år sedan. Det visade sig då att verksamheterna i de fossila bolagen bidrog till både enorma klimatutsläpp och till brott mot mänskliga rättigheter.

Sedan dess har Första och Andra AP-fonden meddelat att de slutar investera i fossilbolag. Det är föredömligt. Men vi nöjer oss inte förrän alla AP-fonder lämnat det fossila bakom sig.

Precis som en majoritet av svenska folket tycker Naturskyddsföreningen att AP-fonderna ska sluta bidra till klimatkrisen. Vi uppmanar AP-fonderna att flytta sina investeringar från bolag som förvärrar klimatkrisen till bolag som bidrar till att lösa den.

Lars-Ola Westerlund

Naturskyddsföreningen Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.