Hoppa till huvudinnehållet

Småföretagsboom: Här är satsningarna som lyfter

Publicerad:
De här finns med i småföretagsboomen i Värmland. Längst bak,  Annelie Engkvist, Gräsmark, med varumärket ” Mätt som en plätt”,  eleverna Tilde Skoglund och Wilma Erlandsson samt lärarna John Andersson och Daniel Fornell, Thoren Business School, Karlstad. Främre raden Ida  Utter Blom, Torsby,  Idas Syverkstad, John Andersson och Alexander Jakobsson , Koncepting, Karlstad och Linda Larsson, Arvika, som startat Lindas Skönhet i Arvika.
De här finns med i småföretagsboomen i Värmland. Längst bak, Annelie Engkvist, Gräsmark, med varumärket ” Mätt som en plätt”, eleverna Tilde Skoglund och Wilma Erlandsson samt lärarna John Andersson och Daniel Fornell, Thoren Business School, Karlstad. Främre raden Ida Utter Blom, Torsby, Idas Syverkstad, John Andersson och Alexander Jakobsson , Koncepting, Karlstad och Linda Larsson, Arvika, som startat Lindas Skönhet i Arvika. Foto: Jonny Ohlsson

Ett klasskooperativ vid Thoren Business School i Karlstad finns med i den enorma småföretagsboom som just nu sveper över Värmland. Att 21 elever redan under utbildningen går från att vara UF-företag till att i en ekonomisk förening bli ett riktigt företag sticker ut. Och klasskooperativet är det första i sitt slag i Sverige.

– Det är ett fantastiskt jobb ungdomarna har gjort. De har lyckats få ett stort miljöjobb i en sjö i Kils kommun, säger Johan Andersson, lärare vid Thoren Business School.

Eleverna i klasskooperativet har tidigare jobbat som ett vanligt UF-företag, där de bland annat sålt kakor, strumpor och underkläder. I och med omställningen har deras dagskassa mångdubblats flera gånger om.

Värmlands Affärer har träffat Wilma Andersson och Tilde Skoglund som är talespersoner för klasskooperativet.

Vad är det ni ska göra i sjön Rinnen i Kil?

– Vi ska försöka minska på mängden sjögull som har egenheten att ta över det mesta av växtligheten i sjön. Det gör vi genom att dämpa tillförseln av ljus och syre.

Ungdomarna bygger ramar med en speciell duk som sätts ut i sjön. Till en början blir det 100 ramar med duk, men det kommer att behövas fler ramar för att lyckas kväva den oönskade växten. Någon gång under våren presenterar de sitt stora och ovanliga jobb.

Eleverna går tredje året på handelsprogrammet vid Thoren Business School.

– Klasskooperativet kommer att leva vidare efter att treans elever är klara med sina studier. Vi låter helt enkelt eleverna på andra läsåret ta över och satsa på någon annan produkt. Avsikten är att klasskooperativet skall leva vidare som en ekonomisk förening, säger Johan Andersson.

Odling och skönhet

Ett annat företag, som är en del av boomen, har startats av Annelie Engkvist i Gräsmark, som med sitt varumärke ” Mätt som en plätt” vill lära svenska folket att på en liten jordyta odla ekologiska grönsaker som ska täcka en persons matbehov under ett års tid.

– Det finns ett enormt sug efter den här typen av verksamhet. Nu drar jag i gång på allvar, säger hon.

Annelie Engkvist har tidigare varit trädgårdsmästare vid Rottneros Park och har jobbat i stora kända trädgårdar runt Stockholm.

Flera av de nya småföretagen har startats av personer som av olika skäl varslats på grund av arbetsbrist. Linda Larsson i Arvika tillhör den gruppen.

– Jag tänkte att det var nu eller aldrig. Jag fick hjälp via Coompanion Värmland och har startat en egen skönhetssalong i Arvika. Det har gått bra i starten och det är lite kul att även killarna kommer till salongen. Så har det inte varit tidigare. Jag har också fått in en del gamla kunder från salongen som jag tidigare jobbade i.

Återbruk och gamefiering

Ida Utter Blom i Torsby blev under pandemin varslad på grund av arbetsbrist i företaget LRF media.

– Nu satsar jag på Idas Syverkstad där jag ska jobba med design, återbruk, textilbrodyr och omklädning av båtkapell samt motorcykelsadlar.Jag har fått lokaler i Gräsmark och kommer också att jobba en del från hemmet i Torsby, säger hon.

Koncepting har bildats av Alexander Jakobsson, John Andersson och Tom Olsson i Karlstad.

– Vi vill hjälpa företagen att skapa en bättre och roligare kundservice genom att satsa på gamifiering, som är ett utmärkt sätt att få personal att inte bara utföra sitt jobb med bravur, utan också får dem att göra det med glädje, berättar de.

Gamifiering är processen av att använda speltänkande och spelmekanik för att lösa problemen hos kunder och engagera medarbetarna som jobbar med kundservice. Men för Koncepting och deras kunder handlar det inte om spel eller lek. Det handlar om att driva affärerna framåt och motivera personer med hjälp av data.

Artikeltaggar

ArvikaBroderiFöretagandeGamefieringGräsmarkKarlstadKils kommunKooperativNäringslivOdlingRinnenRottneros parkSkönhetThorén business schoolTorsbyUng företagsamhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.