Hoppa till huvudinnehållet

Minsta biblioteket hotas – byalag rasar mot ”absurt” sparförslag

Publicerad:
Älvsbackas ”utlåningsstation” är ursprungligen ett sockenbibliotek som öppnades 1843, efter beslut taget på sockenstämman. Sedan dess har boende i bygden kunnat låna böcker här.
Älvsbackas ”utlåningsstation” är ursprungligen ett sockenbibliotek som öppnades 1843, efter beslut taget på sockenstämman. Sedan dess har boende i bygden kunnat låna böcker här. Foto: Lena Richardson

Två timmar i veckan har byn Älvsbacka i norr om Molkom ett bibliotek. Nu är bokservicen och samlingspunkten i fara, när Karlstads kommun vill spara pengar.

– De föreslog att vi skulle ta över driften, säger Cecilia Skoglund, ordförande i byalaget Älvan, som kallar förslaget absurt och cyniskt.

På en udde i sjön Östra Örten ligger sockenstugan, en röd byggnad med vacker utsikt över sjön och med kyrkan som närmaste granne.

Det är också Svenska kyrkan som äger stugan och kommunen hyr ett rum där för biblioteket, eller utlåningsstationen, som den heter i kommunens vokabulär.

Här finns böcker, service och en samlingsplats för bygden.

– Det är inte stort, men det är väl utnyttjat, säger Cecilia Skoglund.

Cecilia Skoglund är ordförande i byalaget i Älvsbacka.
Cecilia Skoglund är ordförande i byalaget i Älvsbacka.

Har inte råd

Nu ifrågasätts verksamheten och kommunen har hört av sig till byalaget med en idé.

– Förslaget var att byalaget skulle ta över driften och även hyran för lokalen, säger Cecilia Skoglund.

Men lokalhyran på 7300 kronor per år är en stor summa för en ideell förening. Därtill är det en poäng med att biblioteket sköts av någon som har det som yrke och har utbildning, framhåller Cecilia Skoglund.

– De kan hjälpa till att beställa böcker och hjälpa dem som behöver hjälp med att leta efter en bok. Vi får samma service här som på biblioteket i Molkom eller för all del i Karlstad, bara att det tar lite längre tid.

”Cyniskt förslag”

I en skrivelse till kommunen för byalagets räkning kallar hon kommunens förslag absurt och cyniskt.

– De sa att de ville använda de sparade pengarna och de fyra timmar i veckan som den som jobbar lägger i Älvsbacka, på barnen i Molkom istället. Men barnen i Älvsbacka då? Här finns ju också barn, säger hon.

I ett brev till kultur- och fritidsförvaltningen uppmanar byalaget kommunen att inte ställa barnen i Molkom mot behoven hos barn och äldre i Älvsbacka.

Ekonomin gav idén

Utlåningen av barnböcker i Älvsbacka är dock liten, hävdar Åsa Hansen, som är bibliotekschef i Karlstads kommun. Hon har ett kort svar på varför verksamheten i Älvsbacka kommit upp till diskussion:

– Det är ekonomin, säger hon.

Exakt hur mycket pengar kommunen skulle spara på en nedläggning kan hon inte säga på rak arm, men det är mer än den blygsamma hyran och mer än de två timmar i veckan som syns utåt. Hyra, personalkostnad, it, inköp och andra driftskostnader ska också med i kalkylen, uppger hon.

Det står bibliotek på skylten, men kommunen kallar verksamheten för utlåningsstation, eftersom där inte finns all service som ett bibliotek har.
Det står bibliotek på skylten, men kommunen kallar verksamheten för utlåningsstation, eftersom där inte finns all service som ett bibliotek har. Foto: Lena Richardson

Vill satsa i Molkom

– Vi har i uppdrag att arbeta läsfrämjande mot barn och vi har inga utlån på barnsidan i Älvsbacka. Tanken var att vi skulle satsa mer på den målgruppen i Molkom istället, som är det närmaste biblioteket.

Hon tycker inte att grupper därmed ställs mot varandra.

– Man kan tolka det som att det ställs mot varandra, men så är det inte. Det finns service, säger hon.

Hon framhåller att biblioteken har digitala tjänster och att de som inte kan ta sig till ett bibliotek kan få Boken kommer-service.

”Ny idé att prova”

Samtidigt: i centrala Karlstad finns ett bibliotek som är öppet sju dagar i veckan. I Älvsbacka ifrågasätts de två enda timmarna av bokservice per vecka – och förslaget från kommunen är alltså att byborna själva ska driva utlåningsstället om de vill ha det kvar.

Ideellt drivna bibliotek, är det något som ni provat på andra ställen?

– Nej, det var en ny idé att man kanske kunde prova det nu, säger Åsa Hansen.

Och om föreningen säger nej, vad händer då?

– Ja, det vet jag inte riktigt. Men nu ska vi ha ett möte med föreningen och nämnden, så får vi se var det landar. Vi vill ha en dialog. Vi får se om föreningen kan vara intresserade av att driva det här i föreningsform. Vi har bjudit in till ett möte där vi får bolla lite fram och tillbaka, säger Åsa Hansen.

– Byalaget har fått en inbjudan till ett dialogmöte på Valborgsmässoafton. Antingen ska de övertala oss eller så ska de lyssna på oss, säger Cecilia Skoglund.

Två timmar varje måndagskväll är det öppet för bokvännerna i sockenstugan, som också är en viktig mötesplats, framhåller byalaget.
Två timmar varje måndagskväll är det öppet för bokvännerna i sockenstugan, som också är en viktig mötesplats, framhåller byalaget. Foto: Lena Richardson

”Sista utposten”

Att spara på den lilla byn är ”rent cyniskt” tycker Cecilia Skoglund.

– Det rimmar väldigt illa med det som kommunen gått ut med om ”Bättre liv i solstaden”. Vi känner väl inte att vi bor i solstaden, men vi är också Karlstads kommun, fast sista utposten, så oss kan man räkna bort. Kommunpolitikerna säger att så är det inte, men det är så vi känner det. Vi får liksom slåss för varenda sak, säger Cecilia Skoglund.

Men andra, lika små byar har väl ingen biblioteksservice?

– Jag förstår att man inte bygger bibliotek överallt även om alla små byar borde ha ett bibliotek, men här finns ju ett. Bibliotek är viktiga för demokratins skull; det är viktigt att alla har tillgång till böcker, säger hon.

Hoppet lever

Än är inte sista ordet sagt. Ärendet med rubriken ”Nedläggning av utlåningsstation i Älvsbacka” var på väg upp i kultur- och fritidsnämnden, men ströks från dagordningen inför senaste mötet, den 15 april.

– Den frågan hänger i luften, konstaterar bibliotekschefen.

Minsta biblioteket och bästa utsikten? Från sockenstugan där utlåningsstationen finns, är utsikten över sjön slående vacker och sandstrand finns inom gångavstånd.
Minsta biblioteket och bästa utsikten? Från sockenstugan där utlåningsstationen finns, är utsikten över sjön slående vacker och sandstrand finns inom gångavstånd. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

ÄlvsbackaÅsa HansenBibliotekByalaget ÄlvanCecilia SkoglundKarlstads kommunKarlstads kommunKommunpolitikKultur- och fritidsförvaltningenKultur- och fritidsnämndenLandsbygdMolkomNöje/KulturPolitikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.