Mer behöver göras mot hedersrelaterat våld och förtryck

Publicerad:
Även i dag hindrar hederskultur hundratusentals från att själva forma sina liv, skriver Helena Hellström Gefwert, Camilla Kylin och Tony Nilsson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Gemensamt för alla som drabbas är att de måste följa släktens normer, annars riskerar de bestraffning. Det är alltid oacceptabelt, skriver Helena Hellström Gefwert, Camilla Kylin och Tony Nilsson.

För de allra flesta är det i dag självklart att själv bestämma vem man ska dela sitt liv med och över sin egen sexualitet. Så har det inte alltid varit. Många generationer feminister och människorättskämpar har arbetat för att steg för steg göra livet i Sverige friare för alla.

Även i dag hindrar hederskultur hundratusentals från att själva forma sina liv. Den tar sig till uttryck på många olika sätt, men gemensamt för alla som drabbas är att de måste följa släktens normer, annars riskerar de bestraffning. Det är alltid oacceptabelt.

Så skriver du en debattartikel

Miljöpartiets jämställdhets- och mångfaldskommitté har tagit fram ett gediget program med förslag mot hedersrelaterat våld och förtryck. Här är några exempel:

1. Satsa på forskning för att förebygga hedersvåld. Det finns i dag få beforskade och utvärderade program för att arbeta med att förändra hedersnormer. Nya metoder behövs.

2. Prioritera arbetsmarknadsåtgärder riktade till kvinnor i utsatta områden. Egen försörjning ger ökad egenmakt och kunskaper i svenska och det svenska samhället är viktigt för att veta var stöd och hjälp finns.

3. Stärk socialtjänstens verktyg. I dag finns lagar och förordningar som kan motverka arbetet mot hedersvåld, som normen om att en familj i konflikt ska återförenas och att föräldrarna alltid ska kontaktas vid en orosanmälan.

4. Förbjud oskuldskontroller och utfärdande av oskuldsintyg. Dessa är ovetenskapliga och ett förbud skulle markera att detta också är fråga om övergrepp och förtryck.

Hederskultur har ingen plats i vårt samhälle.

Helena Hellström Gefwert

Miljöpartiets jämställdhets- och mångfaldskommitté

Camilla Kylin

JMK-ambassadör, MP Värmland

Tony Nilsson

JMK-ambassadör, MP Värmland

Artikeltaggar

ArbetsmarknadDebattHederskulturIntegrationJämställdhetMångfaldMänskliga rättigheterMiljöpartietSocialtjänstenSpråk

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare