Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen om bilden på fullsatta uteserveringen

Publicerad:
Uteserveringen på Bishops arms under helgen som gick. Till höger Jessica Olsson, livsmedelsinspektör på Karlstads kommun.
Uteserveringen på Bishops arms under helgen som gick. Till höger Jessica Olsson, livsmedelsinspektör på Karlstads kommun. Foto: Privat

Helgens varma väder lockade ut Karlstadsborna.

Då fylldes Bishops arms uteservering – trots den skenande smittspridningen i Värmland.

– Det ser onekligen trångt ut på bilderna, men samtidigt är det svårt att se på bilder om minsta avståndet hålls mellan sittande gäster, säger Jessica Olsson, livsmedelsinspektör på Karlstads kommun.

En bild på den fullsatta uteserveringen har vållat debatt på sociala medier.

Karlstads kommun gjorde inga trängselkontroller under helgen, men livsmedelsinspektör Jessica Olsson har sett bilden på uteserveringen.

Hon konstaterar att det ser trångt ut, men att det är svårt att på en bild avgöra om avstånden hålls.

– Vi behöver se på plats för att avgöra om det är brister, säger hon.

Reglerna för serveringar innebär att det som mest får vara fyra personer i ett sällskap. Och det ska vara en meters avstånd till nästa sällskap.

– När man drar ut stolen och sitter ska det vara en meter till nästa sällskap, säger Jessica Olsson.

– Gäster får inte gå runt och mingla utan de ska sitta vid sina bord. Det får inte vara trängsel när man till exempel går till toaletten.

Det finns ingen fastslagen siffra för hur många som gäster som får vara på en uteservering. Det beror på förutsättningarna på de olika serveringarna.

– Det handlar om att det är max fyra personer i ett sällskap och en meter mellan, säger Jessica Olsson.

Var förberedda

Anna Björkenstam Wedberg, hotelldirektör på Stadshotellet, säger att alla restriktioner följts på Bishops arms.

– Det är klart att det ser trängre ut när du tar bilden från sidan än om du tar den rakt framifrån.

Platserna på uteserveringen har minskats till 130 stycken.

– En tredjedel av våra möbler står fortfarande kvar i förrådet. Det är möblerat efter alla de restriktioner som åligger oss med hur avstånden ska vara mellan borden och så vidare.

– Vi såg att det var fint väder på ingång så vi hade dessutom förberett oss med extra kollegor som var där för att se till att det funkade smidigt, inte blev några köer och att gäster inte sprang mellan borden. Det har funkat jättefint, säger Anna Björkenstam Wedberg.

Ska göra tillsyn

Den här veckan ska Karlstads kommun ut och göra tillsyn på krogar, något som är planerat sedan tidigare.

– Det är fint väder och i början av säsongen. Det är nu det är som viktigast att serveringarna får in bra rutiner för hur de ska få det att fungera. Det är jätteviktigt att sätta det nu när sommaren väntar, säger Jessica Olsson.

– Det är serveringens ansvar att se till att trängsel inte uppstår och att hantera situationer om gäster inte följer reglerna.

Artikeltaggar

Anna Björkenstam WedbergBishops ArmsCoronavirusetKarlstads kommunKrogarNyheterPandemiTingvallastaden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.