Dalslänningen har nu fått ut de handlingar om slutbesiktningen av Strömbron som Bengtsfors kommun valde att sekretessbelägga. Här redovisar vi innehållet.
I fredags kunde Dalslänningen berätta om Kammarrättens beslut i ärendet efter att tidningen överklagat kommunens hemligstämpel. Rätten menade att Bengtsfors kommun gjorde fel som sekretessbelade handlingar rörande slutbesiktningen av Strömbron.
Bakgrunden till hela historien är en långvarig tvist mellan Bengtsfors kommun och entreprenören ABTK om ett renoveringsarbete som ABTK utfört vid Strömbron.
Ett renoveringsarbete som Bengtsfors kommun menade blev felaktigt utfört. Tvisten mellan parterna blev slutligen rättslig.
Tidigare i år nådde parterna en förlikning.
Underkände gjutning
I det av kommunen, fram tills nu, sekretessbelagda slutbesiktningsprotokollet (som är daterat den 10 juni 2020) står bland annat följande att läsa.
Besiktningsmannen påtalar genast ett fel avseende utförande av den första, uppströms gjorda, gjutetappen av Strömbron.
– Första gjutetappen har ett ojämnt utförande gällande de krav man kan ställa på jämnhet i utförande och ytans beskaffenhet. Ytans beskaffenhet avviker både inom gjutetappen och i jämförelse med andra (nedströms) gjutetappen. Första gjutetappen (uppströms) godkänns ej, skriver besiktningsmannen.
Anmärkte på kant
Dock, noterar besiktningsmannen, så har en del av den första gjutetappen tagits bort och gjutits om på entreprenörens eget initiativ.
– Denna omgjutna del har ett utförande som stämmer överens med andra gjutetappen och anses ha ett godkänt utförande.
Men besiktningsmannen anmärker ändå på en kant mellan den omgjutna ytan och första gjutningen som anses "omotiverad" och som bör fasas av.
Den andra gjutetappen anses ha utförts på ett korrekt sätt.
Kommunchefen: ”Vi tog hänsyn”
Ytterligare några anmärkningar görs.
Bland annat när det gäller gjutningens avslut mot kantbalk där en kant anses utgöra en skaderisk, vidare påtalas exempelvis avsaknad av fogmassa på båda sidor av bron mellan pågjuten så kallad webermassa och kalkbalk av sten.
Vad var det som var så hemligt med det här?
– Vi måste alltid ta alltid hänsyn till extern part, i det här fallet entreprenören ABTK, och här har det varit en långvarig juridisk process. Nu har vi gjort upp i godo med entreprenören, säger Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors.
Han fortsätter.
– Sedan respekterar vi att kammarrätten tog ett annat beslut när det gäller synen på sekretessen och då lämnar vi förstås ut handlingarna. Vi vill, som kommun, vara så öppen och transparent som möjligt.
Vad händer med Strömbron nu?
– Nu äger vi frågan själva och ska närmast bestämma vad som ska hända med ytbeläggningen av bron. Om vi behöver göra något ytterligare där. Ett beslut kommer att fattas i frågan av kommunstyrelsen. Vi ska belysa bron underifrån också. Ärendet ligger just nu hos tekniska utskottet för beredning, säger Göran Eriksson.