Hoppa till huvudinnehållet

FBK-bossen efter kritiken: "Ska alltid ifrågasätta om vi har rätt ledning"

Publicerad:
Färjestads ordförande, Lars Appelqvist, är övertygad om att det kommer vara ett slagkraftigt Färjestad BK som kommer till spel i höst.
Färjestads ordförande, Lars Appelqvist, är övertygad om att det kommer vara ett slagkraftigt Färjestad BK som kommer till spel i höst. Foto: Helena Karlsson

Uttåget från SM-slutspelet ligger fortfarande färskt i minnet för FBK:s styrelseordförande Lars Appelqvist.

I en stor intervju med NWT berättar han om hur Färjestad ska bli ett guldlag igen, höstens trupp och känslorna efter den svidande kritiken från förre klubbdirektören Lars Glennert.

När Färjestad åkte ur slutspelet förra veckan var det många värmlänningar som blev besvikna. Inte minst klubbikonen Lars Glennert.

I en intervju med NWT gick han hårt åt den nuvarande ledningen.

Främst mot vd:n Stefan Larsson som han bland annat kallade en felrekrytering. Hårda ord från Glennert som upplever att FBK är på helt fel väg.

– Uttalandena får stå för Lars. Jag kan tycka att Stefan blev väldigt hårt uthängd och det kändes inte schysst. Sedan är det såhär: vi ska alltid ifrågasätta och pröva om vi har rätt ledning. Allt handlar om förtroende och endera har man 100 procent eller 0, säger Lars Appelqvist.

Hur starkt är då styrelsens förtroende för Stefan Larsson?

– 100 procent, och det gäller hela ledarstaben inklusive Stefan. Vi ska alltid se till att vi har rätt människor vid rodret, och vår bedömning är att vi har det idag, säger Appelqvist och tillägger:

– Självklart får man ha åsikter och kritik mot vår prestation. Det ska både jag, Stefan och alla andra kunna ta, och det gör vi. Bara den är saklig.

Upplevde du att den var det i det här fallet?

– Nej, jag tycker inte det.

Stefan Larsson backas upp av Lars Appelqvist.
Stefan Larsson backas upp av Lars Appelqvist. Foto: Peter Bäcker

”Inte mycket för att agera i affekt”

Assisterande tränarna Peter Popovic och Gereon Dahlgren fick lämna sina uppdrag kort innan slutspelet. En förändring som hade skett till hösten oavsett:

– Jag är inte mycket för att agera i affekt och det här var en väldigt genomtänkt förändring som vi hade kommit fram till efter att ha utvärderat läget. Det är dock aldrig roligt när personer kommer i kläm och tvingas lämna.

Hur ser du på timingen nu med facit i hand?

– Det är omöjligt att veta om det hade gått bättre eller sämre. Men jag tycker att vi gjorde rätt, vi behövde göra en förändring och den tycker jag att vi fick till. Serien mot Växjö slutade visserligen med förlust, men vi gjorde en hedervärd insats och bjöd verkligen upp till kamp.

Historiskt svag grundserie

Säsongen 2020/21 slutade med den näst sämsta grundserieplaceringen någonsin i högsta serien. Det är också tio år sedan senaste guldet samtidigt som FBK funnits med i en enda SM-final sedan just guldet 2011.

Är det här ett acceptabelt facit för en klubb som Färjestad?

– Nej, i en förening med ambitionen att slåss om guldet så är det inte acceptabelt. Något år efter finalförlusten mot Skellefteå 2014 började FBK bygga om. En oprövad Peter Jakobsson och en lika oprövad Johan Pennerborn kom in och började bygga från början. Fram till årets säsong tycker jag att det bygget har gått framåt väldigt mycket, underhållande hockey, bra placeringar i grundserien och så vidare. Det som har saknats har varit kronan på verket med ett guld.

– I år har vi åkt av banan och det är inte okej. Nu gäller det att vi kikar tillbaka mot vad vi gjorde bra tidigare och hittar tillbaka dit. Vi behöver inte bygga om helt utan det kanske snarare handlar om ett par saker.

Hur många säsonger med ett liknande resultat som årets klarar FBK av innan varumärket börjar ta allvarlig skada?

– Vi kan absolut inte acceptera eller komma undan med att bli åtta två år i rad, så enkelt är det.

Färjestad valde, trots tunga skador på nyckelspelare, att ligga lågt på transfermarknaden under säsongen. Jakob Forsbacka Karlsson och Niclas Lundgren hämtades in i januari, men ett normalt år hade FBK förmodligen slagit ännu större på värvningstrumman.

– Man ska komma ihåg att det här har varit ett otroligt speciellt år och att läget i världen kunde ändras från en vecka till nästa. I det läget kände vi inte att det var ansvarsfullt att agera riskabelt med ekonomin. Ur det perspektivet känner jag fortfarande att vi gjorde rätt och att vi kan stå för det. Jag tror heller inte att alla lag som plockade in mer profilstarka spelare är helt nöjda med utfallet.

Maktskiftet?

Det är inte bara Lars Glennert som uttryckt sin oro för FBK:s framtid – även många fans har varit frustrerade under säsongen.

Vissa experter menar att svensk hockey står inför ett maktskifte där nya klubbar tar över.

Lars Appelqvist slår dock utan minsta tvekan fast att FBK ska, och kommer vara, en stormakt i svensk hockey framöver:

– Vi ska göra allt vi kan för att vara med och slåss om guldet varje år. Det får aldrig vara någon som tror något annat. Då ska inte jag sitta där jag sitter. Det är därför vi är här och vi gillar den pressen. Färjestad väcker känslor och så ska det få vara även framöver.

– Vi ska slåss om guldet varje år, det ligger i klubbens DNA och vi ska se till att studsa tillbaka framöver.

Såhär såg det ut på Stora Torget 2011, senast FBK vann guld. Lars Appelqvist är övertygad om att FBK ska kunna blanda sig i guldstriden redan nästa säsong.
Såhär såg det ut på Stora Torget 2011, senast FBK vann guld. Lars Appelqvist är övertygad om att FBK ska kunna blanda sig i guldstriden redan nästa säsong. Foto: CARL SANDIN

Enorma tappet

Stefan Larsson berättade nyligen i en NWT-intervju att Färjestads intäktstapp är någonstans i storleksordningen 86 miljoner kronor för säsongen 2020/21.

Med det i åtanke, kan du någonstans känna att kritiken mot klubben är orättvis?

– Det är många som har offrat ganska mycket för att se till så vi överhuvudtaget överlevde det här. Där vill jag hylla till exempel Stefan Larsson med flera, jag tror inte att han har haft en ledig dag på hela året...

Hängde klubbens framtid till och med på en skör tråd när det var som värst?

– Ja, en kort period upplevde vi att om det inte hände något så kunde det gå så illa, tanken slog en. Tack vare bra partners och ett jäkligt hårt arbete så redde vi ut det. Vi vill såklart helst jobba med planering och strategier framåt, men den här säsongen har varit otroligt tuff på många sätt och det har handlat mycket om skademinimering och ren överlevnad.

”Ingen förening som kan matcha”

FBK räknar inte med fulla hus i höst heller, men kanske en liten publiktillströmning som ökar över tid. Något som skulle ge välbehövliga intäkter – till en redan stabil ekonomisk grund.

– Ekonomin är stark, det vill jag vara tydlig med. Vi har ett eget kapital på 120 miljoner och det är det ingen förening som kan matcha. Med det har vi alla förutsättningar att komma upp på banan och leverera på alla fronter.

Vad har Peter Jakobsson för möjligheter att bygga det lag han vill ställa på benen i höst?

– Mycket goda. Det är en väldigt bra process just nu och det känns tryggt. Vi har kapacitet för att vara slagkraftiga.

Marcus ”Lilliz” Nilsson är redan klar. FBK jagar också namnteckningar från bland andra Mikael Wikstrand och Linus Johansson.

Utan att nämna några namn, vågar du redan nu slå fast att det kommer vara ett mer namnkunnigt och starkt FBK som inleder nästa säsong?

– Ja, säger Appelqvist med ett leende.

Läs mer:

Glennert: "FBK bör byta ut ledningen snabbt som ögat"Stefan Larsson om FBK-ikonens attack: "Får stå för honom"

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyLars AppelqvistSHLStefan Larsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.