Hoppa till huvudinnehållet

Bonde söker fru-Carina om hjärnskakningen: ”Kunde inte kontrollera kroppen”

Publicerad:
Vägen tillbaka efter hjärnskakningen har varit lång. Nu ser Carina Olsson Tropp fram emot tillväxtresan med företaget Just a farm.
Vägen tillbaka efter hjärnskakningen har varit lång. Nu ser Carina Olsson Tropp fram emot tillväxtresan med företaget Just a farm. Foto: Helena Karlsson

Nu ska fler få chansen att äta lokalproducerad glass från Koppom. Just a farm satsar på paketering och är en av deltagarna i en länsomfattande tillväxtresa. Men en rejäl smäll har försenat säsongsförberedelserna för entreprenören Carina Olsson Tropp.

När Värmlands Affärer ringer upp Carina Olsson Tropp, 39, har hon hjärnskakning. Innan jul slog hon huvudet i en järnbalk när hon reste sig upp i ladugården i Norra Lien utanför Koppom. Flera månader senare känner hon fortfarande av sviterna.

– Jag hade barnen med mig och tappade minnet direkt. Efter två, tre dagar fick jag en jättesmärta och kunde inte kontrollera kroppen, berättar hon.

Efter att ha varit föräldraledig med yngsta dottern Elvira, 1,5 år, är Carina Olsson Tropp nu sjukskriven och rehabiliteras på Klarälvskliniken. Hon är hjärntrött, får ofta huvudvärk, är ljuskänslig och har förlorat en del av synen.

– Det går ett rykte om att en ko bankat till mig, och det låter ju tuffare än det som faktiskt hände. Jag är en sån där som slår i huvudet och går lite fort, säger hon.

Digitala kurser

Egentligen hade hon förhoppningar om att vara mitt uppe i förberedelserna inför cafésäsongen nu. Efter att ha hållit stängt förra sommaren är tanken att coronaanpassa och utveckla firman och gårdsbutiken Just a farm som hon driver sedan 2017.

– Jag skulle ha gått en utbildning inom glasstillverkning för diabetiker. Nu har jag svårt för skärmar, men som tur är är kursen digital och sparas online så man kan kolla i lugn och ro när man vill.

Förra sommaren hölls gårdbutiken stängd. Nu är tanken att coronaanpassa och ha öppet omkring fyra dagar i veckan.
Förra sommaren hölls gårdbutiken stängd. Nu är tanken att coronaanpassa och ha öppet omkring fyra dagar i veckan. Foto: Helena Karlsson

Samtidigt är Carina Olsson Tropp en av 51 deltagare i länsstyrelsens pågående kompetensutbildning som syftar till att stärka och främja tillväxten bland länets matföretagare. Även den genomförs digitalt och till stor del handlar det om att fördjupa sig i strategi, kundkännedom och marknadsföring.

– Tanken är att få den sociala biten och att utveckla en produkt under kursens gång. Då är det bra med input från andra kring koncept, nisch och hur man ska tänka och sälja in sig. Det blir en nyttig spark i baken. Jag tycker att många småföretagare borde gå en sån här kurs, speciell när man är baserad på landsbygden. Det är nyttigt att ha ett nätverk och prata med andra som har liknande företag.

Snart hos återförsäljare

Som en del i tillväxtresan har Just a farm nyligen valt att satsa på paketering. En förpackningsmaskin har köpts in och tanken är att kunderna i år ska kunna köpa med sig glass, dessertsås och kolasås hem efter besöket. Produkterna kommer även finnas hos lokala återförsäljare.

– Nästa steg blir att bygga ett riktigt produktionskök på gården inom de närmsta två åren. Jag har nästan nått maxkapaciteten i det nuvarande och har svårt att producera så mycket som jag behöver göra.

De flesta ingredienserna är lokala. I sommar startar Just a farm egen rabarberodling för att täcka upp det egna behovet.
De flesta ingredienserna är lokala. I sommar startar Just a farm egen rabarberodling för att täcka upp det egna behovet. Foto: Helena Karlsson

Utöver glass och såser gör Carina Olsson Tropp sorbet, sylt och marmelad på saker som växt i närheten. Genom firman arrangerar hon även barnkalas, gör färganalyser, säljer färg, håller kurser i möbelmåleri och glass- och kolatillverkning och föreläser om kvinnligt entreprenörskap på landsbygden.

– Jag tar upp hur det är att vara kvinna och ha en massa idéer, hur jag drömt, startat företag och vågat kasta mig ut. Jag berättar om hur det kan bli bråk över en grusväg, att det alltid finns möjligheter och om vikten av att supporta sin granne när den ser möjligheterna. Brinner man för något ska man inte vara rädd för att testa. Vad är det värsta som kan hända? Men tycker man bara att något är lite halvroligt kanske man ska strunta i det.

Ständig utveckling

På gården går livet lite i cykler där hon efter sommarens cafésäsong siktar på att hålla kurser under hösten, drar igång med livsmedelsproduktion efter jul och satsar på att utbilda sig under våren.

– Det är en viktig grej att aldrig stå still, utan fortsätta utvecklas. Annars vet jag att jag blir uttråkad. Det måste hända något nytt. Jag har gått kurser i saker som svensk glasstillverkning, hur man gör sorbet, att göra dessertsåser och nästa handlar om glass på havremjölk och såser som man använder i glassen, säger Carina Olsson Tropp.

”Det är en viktig grej att aldrig stå still, utan fortsätta utvecklas. Annars vet jag att jag blir uttråkad. Det måste hända något nytt”, säger Carina Olsson Tropp.
”Det är en viktig grej att aldrig stå still, utan fortsätta utvecklas. Annars vet jag att jag blir uttråkad. Det måste hända något nytt”, säger Carina Olsson Tropp. Foto: Helena Karlsson

Hur ser tillväxtstrategin ut?

– Vi siktar på att satsa stort på en grej och bli riktigt grymma på det. Då känner kunderna att det är bra. För vår del är det glass, och den ska förbättras. Det ska hända något nytt till varje sommar. Dessertsåser är ytterligare ett ben, och jag kan utveckla vidare med glassrån, strössel och praliner. Just att göra praliner har jag också gått kurs i.

Planen för i sommar är att hålla gårdsbutiken öppen omkring fyra dagar i veckan. Just nu står allt stilla, och omsättningsmässigt har firman bara varit igång två år.

– Vi har satsat mycket pengar och tid, så nu borde kurvan börja peka uppåt. Det är läge att utveckla lite till. Nu går vi från kulglass på plats till att man kan köpa med sig ett marängsvisspaket med kolasås, glass och färska jordgubbar genom paketeringen. Det känns jättekul.

Glassintresset startade när Carina Olsson Tropp bodde och studerade i Italien. Nu driver hon eget glassföretag.
Glassintresset startade när Carina Olsson Tropp bodde och studerade i Italien. Nu driver hon eget glassföretag. Foto: Daniel Larsson

Carina Olsson Tropp

Ålder: 39

Bor: På en gård i Norra Lien utanför Koppom

Utbildning: Har pluggat konst i England och Italien. ”I Italien kom glassintresset in i bilden. Jag smög iväg på morgonen och köpte glass och provade fler och fler smaker. Jag vet inte hur mycket jag åt på en dag.”

Bakgrund: Har arbetat flera år inom textilindustrin i England, återvände till Sverige och jobbade med rekrytering och bemanning på Volvo personvagnars personalkontor i Göteborg och har genom en reklambyrå installerat butikskoncept för Toyota innan hon 2013 sökte till tv-programmet Bonde söker fru och hittade kärleken i Nils-Olof från Koppom. Har sedan dess bland annat arbetat som journalist på tidningen Värmlandsbygden, skött sociala medier åt Olav Thon-gruppen för shoppingcentret i Charlottenberg samt startat det egna företaget Just a farm. ”Tanken var att locka folk från storstäderna ut på landsbygden. Att ha ett retreat med yoga och meditation. Men jag har ju alltid älskat glass, så jag sökte en utbildning och lärde mig göra glass.”

Tillväxtresa för livsmedelsföretagare

Länsstyrelsen i Värmland har startat upp ett tillväxtprogram som skräddarsytts för livsmedelsbranschen och riktar sig till Värmlands lantbrukare, livsmedelsförädlare och distributörer. Syftet är att lyfta regionalt producerad mat, öka företagens lönsamhet och ge fler chansen att få ut sina varor på en marknad där intresset för svensk mat och lokalproducerat ökar.

”Genom att hjälpa företagarna orientera sig på marknaden genom kundkännedom och bra koll på prissättning och konkurrens ökar förutsättningen för att de ska kunna nå ut till en bredare marknad. Då skapar vi fler starka företag och fler arbetstillfällen”, säger koordinatorn Anneli Alsterlind som jobbar med regional utveckling på Länsstyrelsen i Värmland.

Tillväxtresan arrangeras efter offentlig upphandling av retailbyrån Brand Impact i Stockholm och kommunikationsbyrån Södra tornet i Uppsala på uppdrag av Länsstyrelsen i Värmland med finansiering av EU:s landsbygdsprogram.

”Många lägger all kraft på produkten. Men för nästan alla företag kommer 100 procent av intäkterna från försäljning. Det betyder att nyckeln är företagets förmåga att skapa förutsättning till ett köp”, säger Jonas Pertoft, en av föreläsarna.

Programmet, som består av ett 15-tal digitala träffar, är gratis för deltagarna och pågår under våren 2021. På Youtube finns en inspirationsföreläsning kring tillväxtresan.

"Det är ingen grundkurs i marknadsföring, utan en serie konkreta och anpassade insatser inriktad mot livsmedelsföretagen. Kunskap och föreläsningar är en del, men det handlar också handfast hjälp med kontakter, strategier och frågor”, säger Noel Hayek på Brand Impact, en av hjärnorna bakom upplägget.

Artikeltaggar

Carina Olsson TroppEda kommunGlassHjärnskakningKoppomLandsbygdLänsstyrelsenLivsmedelNäringslivProfilen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.