”Tjejerna är givna på byggplatserna”

Publicerad:
Ann-Katrin Hedgren och Sanna Bornetjärn höll i temadagen för tjejerna på programmet - en dag som var mycket uppskattad. Foto: Carolina Schützer

Byggbranschen ska vara för alla – för både tjejer och killar. Herrgårdsgymnasiets Bygg- och anläggningsprogram hade under onsdagen en temadag bara för programmets tjejer – en temadag om hur det är att vara tjej i den mansdominerade byggbranschen.

– Våga! Är det detta man vill göra så ska man göra det - vi har lika stor rätt som killarna att utbilda oss inom bygg.

Ronny Gustafsson, lärare på Herrgårdsgymnasiets Bygg- och anläggningsprogram, var den som kontaktade Sanna Bornetjärn och Ann-Katrin Hedgren som föreläste under temadagen.

– Jag tog kontakt med Sanna först, och frågade om hon hade lust att koma hit och berätta lite om hur det varit för henne. Jag hade ju henne när hon gick här, så jag har ju lärt henne allt hon kan, skrattar Ronny.

– Mycket i alla fall, skrattar Sanna tillbaka och tillägger:

– Det är jättekul att vara tillbaka på skolan. Jag var ju enda tjejen i min klass, men redan då var de väldigt stöttande. Jag trivdes jättebra här!

Byggbranschen ska vara för alla - för både tjejer och killar. Herrgårdsgymnasiets Bygg- och anläggningsprogram hade under onsdagen en temadag bara för programmets tjejer - en temadag om hur det är att vara tjej i den mansdominerade byggbranschen.
Byggbranschen ska vara för alla - för både tjejer och killar. Herrgårdsgymnasiets Bygg- och anläggningsprogram hade under onsdagen en temadag bara för programmets tjejer - en temadag om hur det är att vara tjej i den mansdominerade byggbranschen. Foto: Carolina Schützer

Sanna, som alltså själv gått på anläggningsprogrammet och nu jobbar på Wermech Hanza i Svanskog som maskinoperatör, berättade om sina egna erfarenheter som tjej i ett mansyrke. På plats fanns också Ann-Katrin Hedgren, från Byggnads Örebro-Värmland, som jobbar hårt för tjejer och kvinnor i den tuffa mansdominerade byggbranschen.

– Jag var jättenervös! Jag är inte van att stå såhär och prata inför folk - jag är ju bara en vanlig arbetare, skrattar Sanna och fortsätter:

– Det var lite jobbigt, men en jag hoppas att jag har förmedlat någonting bra.

Hur är det att vara tjej i byggbranschen?

– Det kan vara väldigt tufft, absolut. Sedan har jag stött på "bra gubbar" också såklart, men det är tufft ibland. Jag hoppas på att det kommer in fler tjejer i branschen. Sedan önskar jag att alla bara kunde visa mer respekt, säger Sanna.

Stoppa machokulturen

Ann-Katrin pratar bland annat om machokulturen med tjejerna. Med kampanjen Stoppa machokulturen har Byggnads, tillsammans med byggcheferna väckt stor uppmärksamhet, men också visat att en förändring är nödvändig – och möjlig. Hon tar upp flertalet scenarion och situationer som man tyvärr kan vänta sig som tjej på vissa byggarbetsplatser.

– Det har hänt mycket de senaste åren, men det är fortfarande för många tjejer som är tysta. Vi måste få bort det här jäkla beteendet.

Härskartekniker som uteslutning och nedtryckning, nedvärderande kommentarer eller brist på respekt är några av de saker som tjejerna kan mötas av.

– När det blir helt tyst när du kommer in i rummet - hur länge orkar du det? Hur många "men lilla gumman" orkar man med? Varför ska man behöva tänka på hur man klär sig och hur man ser ut bara för att man är tjej? Hur mycket "grabbsnack" och kommentarer ska man behöva ta emot? Det är eran känsla - våga ta hjälp och våga prata om det, säger Ann-Katrin och tillägger:

– Vi måste få ett stopp på machokulturen, det ska inte finnas på en arbetsplats.

"Vi måste ha tjejer på arbetsplatsen, vi behövs. Vi kan göra jobbet!"
"Vi måste ha tjejer på arbetsplatsen, vi behövs. Vi kan göra jobbet!" Foto: Stina Stjernkvist/TT

"Jag gillar maskiner"

Tjejerna som finns på plats under föreläsningen går Bygg- och anläggningsprogrammet, årskurs 1 och 2, på Herrgårdsgymnasiet. Av de sex tjejer som finns på plats är tre av dem från Åmål, en från Kil, en från Karlstad och en från Säffle. "Jag vill göra någonting praktiskt", "Jag gillar maskiner" och "Det är roligt att kunna göra någonting själv" är några av anledningarna till att tjejerna valt att program som annars väljs nästan bara av killar.

– Jag kände att jag ville gå bygg just därför - jag skulle gå det fast jag var tjej och trots att det var ett "killprogram", skrattar Embla.

Vad fick ni för reaktioner när ni sa att ni skulle gå bygg?

– Man fick ju höra "oj, ska du verkligen göra det?". Men sedan har det också många som har stöttat beslutet, dock har man ju hört att branschen är tuff för tjejer, säger Jonna.

Bygg- och anläggningsprogrammet på Herrgårdsgymnasiet stöttar och värnar om sina tjejer - och tjejerna trivs!
Bygg- och anläggningsprogrammet på Herrgårdsgymnasiet stöttar och värnar om sina tjejer - och tjejerna trivs! Foto: Carolina Schützer

Hur är det att gå på Herrgårdsgymnasiets byggprogram som tjej?

– Det är väldigt bra! Ronny och Mattias, våra lärare, är väldigt bra också, det stöttar oss mycket, säger Embla.

– Vi har väldigt bra killar i klassen. De har ingenting emot oss, jag tror faktiskt att de tycker att det är kul att vi går här. Det funkar bra och de stöttar oss också, berättar Tilde.

Vad vill ni säga till de tjejer som funderar på att gå bygg?

– Gå! Våga! Är det detta man vill göra så ska man göra det - vi har lika stor rätt som killarna att utbilda oss inom bygg, säger Jonna och Embla.

Tjejerna tycker att föreläsningen var både intressant och viktig, och det var en väldigt uppskattad dag och ett bra initiativ.

– Det känns som att vi är mer förberedda på vad som kan hända, och att man vet med sig redan från början vad som är okej och inte. Det var väldigt intressant, säger Jonna.

Vad tycker du om dagen?

– De är underbra tjejer, och det är så kul att de är på väg in i branschen - vi tjejer behövs! säger Ann-Katrin och fortsätter:

– Det var kul att Ronny kontaktade oss. De kände att de hade ett behov att prata om det och jag tror att tjejerna kände att det var lättare att öppna upp med mig och Sanna. Men Ronny och Mattias gör ett jättejobb för tjejerna här, och de stöttar dem verkligen - de är mån om att stärka dem, vilket är jätteviktigt.

Ann-Katrin och Ronny menar båda att det är en sak att gå ett praktiskt program som tjej, men en helt annan sak att komma ut i arbetslivet som tjej i byggbranschen.

– Då kastas man rakt in i det, och det steget är megastort, säger Ronny med medhåll från Ann-Katrin som nu hoppas att de gett tjejerna en förståelse, några viktiga verktyg och en grund att stå på.

– Vi måste ha tjejer på arbetsplatsen, vi behövs. Vi kan göra jobbet!

Artikeltaggar

ByggbranschenByggnads Örebro VärmlandHerrgårdsgymnasietSäffleSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare