Hoppa till huvudinnehållet

Rosy Yu om kinesiskt resande: ”Dröjer nog innan bussarna rullar igen”

Publicerad:
Rosy Yu, 56, är entreprenör inom resebranschen och tar emot turistgrupper från Kina.
Rosy Yu, 56, är entreprenör inom resebranschen och tar emot turistgrupper från Kina. Foto: Lisa Olaison

I över tio år har Rosy Yu lockat kinesiska turister till Sverige och Värmland. Hon har drivit restaurang i Grums och guidat på Nobelmuseet i Karlskoga. Nu tror hon att det dröjer innan turistbussarna rullar i länet igen.

Rosy Yu, 56, jobbade som tolk vid ett kinesiskt universitet innan hon flyttade till Sverige 1995. De första åren bodde hon i Uppsala, där hennes ex anställts som forskare vid universitetet.

– Kina öppnade upp sig allt mer och många delegationer kom hit för att studera saker som utbildningssystemet, vården och lantbruket. 2004 startade jag en firma för att tillmötesgå behovet av guider och tolkar som kunde svenska, engelska och kinesiska, berättar hon.

Den enskilda firman Yu & Mi Business Travel Consulting har genom åren utvecklats i takt med marknaden.

– Runt 2009 blev det lättare att få pass och visum och vanliga människor i Kina fick chansen att åka utomlands. Då kom massor av turistbussar till Sverige, säger Rosy Yu.

Restaurang i Grums

För att ta tillvara på möjligheterna inom den växande turismen valde hon att flytta till Karlstad.

– Jag började med att arrendera en kinarestaurang i Grums ihop med mitt ex 2010. Alla kineser känner till Vänern och många turister skrev om den. Jag visste att de behövde stanna en stund här i Värmland för att titta på Vänern. Och turisterna ville äta kinamat, så vi kallade stället för Vänerrestaurangen på kinesiska.

När den kinesiske författaren Mo Yan fick Nobelpriset i litteratur 2012 exploderade intresset för Nobel.

– Då började jag samarbeta med Nobelmuseet i Karlskoga och satsade mycket tid på marknadsföring och guidning. Det blev jättepopulärt. Jag försökte även samarbeta med Kristinehamns kommun för att lyfta Picassostatyn och Vänern, säger Rosy Yu.

Nobelmuseet i Karlskoga lockade många kinesiska turister efter att den kinesiske författaren Mo Yan fick Nobelpriset i litteratur 2012.
Nobelmuseet i Karlskoga lockade många kinesiska turister efter att den kinesiske författaren Mo Yan fick Nobelpriset i litteratur 2012. Foto: Frida Johansson

”Landa lite”

Genom kontakter med stora resebyråer och reseföretag i Kina har hon chansen att framhäva olika delar av Sverige. Sedan 2017 har hon på uppdrag av Turistrådet Västsverige AB marknadsfört Fjällbacka och kulturgården Alaska i Strömstads skärgård. Men hon bor kvar i Värmland, som hon hoppas kunna lyfta mer framöver igen.

– Jag vill visa kineserna skogen och vattnet och hur ren miljön är. Att de får möjligheten att landa lite. Inte bara ta kort och gå på toaletten mellan Stockholm och Oslo. Sunne är det vackraste i hela Sverige, så jag hade gärna sett att kineserna kunde komma dit och stanna några nätter upp till en vecka. Det vore en dröm att få till ett bra samarbete. Jag vill att kineserna ska få känna på den svenska kulturen med lugn och ro och uppskattningen för miljön.

Många kinesiska turister på genomresa i Värmland har stannat vid Skutberget i Karlstad för att få en glimt av Vänern.
Många kinesiska turister på genomresa i Värmland har stannat vid Skutberget i Karlstad för att få en glimt av Vänern. Foto: Tommy Andersson

Hur har det gått med företaget under pandemin?

– Det har varit helt dött. Först vilade jag mig och funderade på hur jag skulle ställa om och hur det kan bli i framtiden inom turismbranschen. Jag tror vi kommer påverkas av pandemin under många år framöver. Jag har passat på att läsa på om historia och Sverige.

När tror du de kinesiska turistbussarna rullar i länet igen?

– Det är svårt att säga. I Kina påverkas turismen mycket av regeringen. Även om landet är mer öppet nu så tror jag inte att det kommer bli lika många bussar som tidigare. Människor över hela världen har ändrat sina värderingar om livet och konsumtion. Turism är sist i konsumtionskedjan.

Hemestrandet blev räddningen: ”Vi hade vårt bästa år någonsin”

Artikeltaggar

FjällbackaGrumsKarlskogaKarlstadKinaKristinehamnNäringslivNobelmuseetNobelprisetResorRosy YuStrömstadSunneTurismVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.